26.12.2019 09:21

Srdce jako Památník kardinála Špidlíka mají v Boskovicích

Tento rok, kdy vzpomínáme 50 let od smrti Jana Palacha a 30 let od sametové revoluce, se dá nazvat též rokem Špidlíkovským.  Celý tento rok se totiž na jeho počest konaly akce jej připomínající, neboť 17. prosince 2019 uplynulo přesně 100 let od jeho narození v Boskovicích.

Boskovičtí v čele se senátorkou Jaromírou Vítkovou a s jednotou Orel jako hlavními organizátory, pod záštitou Ministerstva kultury, pořádali v tento jubilejní rok každý měsíc minimálně jednu akci. A tak se konalo v lednu v Muzeu regionu Boskovicka vzpomínkové setkání nad fotografiemi a videem, kde se připomínala také jeho slavná a bohužel jediná kardinálská návštěva rodného města roku 2004.

V místním kostele sv. Jakuba st. se v únoru i v září konaly duchovní koncerty, v březnu pak beseda na téma dosud stále nevyjasněné kauzy „Pavel Švanda a otec Špidlík“. V dubnu to byly dvě vernisáže (grafika a ilustrace- „Slovo a obraz: Otec Špidlík, interpret moderního umění“ a výstava Bedřišky Znojemské) a requiem na Velehradě. V zámeckém skleníku se u příležitosti svátku matek recitovaly v květnu úryvky jeho bajek. V červnu se zase ve městě konal turnaj v malé kopané „O pohár kardinála Špidlíka“.

Významnou akcí v Senátu PČR v říjnu byla konference na téma kardinálova duchovního odkazu a v listopadu v regionálním muzeu proběhla beseda na téma „Kardinál Špidlík a duchovní v dobách totality“. A závěrem v prosinci, měsíci jeho narození, proběhl literární pořad z jeho díla, zazněla duchovní hudba, konala se vernisáž poslední výstavy o kardinálovi, jako místním rodákovi a ve farním kostele byla k jeho narození odsloužena mše svatá.

Nicméně „nejhmatatelnější“ akcí, která nás kromě odkazu bude doprovázet i do budoucna a přesahovat naše pozemské žití, je 17. srpna odhalený Památník na okraji města v Bělské ulici nedaleko jeho stále stojícího rodného domu.  

Slavnostní odhalení provedli starosta Orla, Ing. Stanislav Juránek a starosta Orla Boskovice Ing. Jaroslav Vítek, manžel paní senátorky, iniciátorky jeho stavby.

Kamenné srdce kryje mozaika (motivy křídel) v modrých tónech. Srdce je pak obepnuté kovovým křížem se slovy světlo a život, což jsou jména Boží.  Místní autorka, výtvarnice MgA. Magdaléna Roztočilová (neteř našeho Augustina Dobeše) ve svém projevu odhalila jeho vznik, na kterém pracovala rok: „Když jsem vymýšlela podobu památníku, hodně jsem přemýšlela nad osobností kardinála Špidlíka. Došlo mě, že on sám je umělec. Trochu jsem znervózněla, protože když má umělec vytvářet umělecké dílo, které by mělo být památníkem jinému umělci, pak jde o takřka nesplnitelný úkol.“  Pokračovala: „Nakonec jsem vycházela ze slov Špidlíkova kardinálského erbu s heslem Ex toto corde, tedy Z celého srdce.“  Dále přiblížila zvolenou symboliku takto: „Symbol srdce představuje ve východní spiritualitě sídlo modlitby, setkání mezi člověkem a Bohem. Památník byl pro mne velkou výzvou. Napadla mne však Kristova slova: Nechte maličkých přijít ke mně!“ Proto je Památník součástí nově vzniklého dětského hřiště. „Když je v blízkosti člověka, pozitivně ho ovlivňuje,“ doplnila mladá výtvarnice.

Památník požehnali Mons. Pavel Konzbul, světící biskup brněnský a boskovický děkan P. Miroslav  Šudoma.  Náklady 600 tisíc korun pokryla veřejná sbírka.

Slavnosti se zúčastnilo mnoho hostů. Kromě osobností již jmenovaných také např. velvyslanec ČR při Svatém stolci Mgr. Václav Kolaja, zástupci Ministerstva kultury, duchovní a představitelé veřejného života. Velmi mne potěšilo, když jsem jen z naší řečkovické farnosti napočítal minimálně 7 účastníků přítomných zde na této významné akci.

Vilém Urbánek

—————

Zpět