26.06.2017 08:19

O poustevnících, pamětnících a přímluvách pro děti

Letošní farní pouť se - aniž bychom to nějak cíleně plánovali - stala poutí za kněžími. V Čihošti jsme se mohli téměř dotknout osobnosti P. Josefa Toufara, zejména díky pamětnici paní Růženě Lebedové, která se s námi ochotně podělila o svoje vzpomínky na tohoto kněze. Toufar působil v Čihošti pouhé dva roky a od té doby uplynulo už šedesát sedm let, a přesto jsme v tom malém kostelíku mohli vidět ve tváři paní Růženky, jak hluboce se setkání s p. Toufarem vrylo do jejího srdce.

V Sázavském klášteře jsme měli štěstí na průvodkyni, která nám poutavým vyprávěním legend o svatém Prokopovi přiblížila jeho kněžské působení. Prokop přitahoval mladé muže, kteří chtěli žít podobným způsobem života jako on, a kolem tohoto společenství se soustředila skupina rodin, které žily křesťanským komunitním způsobem života.

Ze Sázavy jsme jeli do Nížkova, abychom navštívili našeho otce Zdeňka Sedláka. Přijal nás velmi laskavě, a ochotně odpovídal na naše zvědavé otázky, ze kterých přímo čišela naše starostlivá péče o něj. Takže jsme se dozvěděli, že lidí chodí do kostela hodně, funguje tam několik pěveckých sborů, výuka náboženství, modlitby matek, schönstadtské hnutí, misijní klubko, ze šestnácti dětí ve třetí třídě jich půjde jedenáct k prvnímu svatému přijímání, fara je opravená a je tam teplo, kostel je opravený a je tam zima J a na faře právě probíhá souboj slivovic ze švestek z farní zahrady, které mají různí farníci v pronájmu.

Důkladně jsme si prohlédli kostel, a vzadu v kostele jsem si všimla krabičky s přichystanými přímluvami pro děti.

Až doma se mi rozleželo v hlavě, že bychom něco podobného mohli zařídit i u nás v kostele. Farní rada nebyla proti a jednomyslně schválila, že to mám zkusit zařídit.  Univerzální pomocník Google zklamal na celé čáře, a tak jsem se rozhodla pátrat přímo u zdroje a poprosit o pomoc otce Zdeňka Sedláka a napsala jsem mu mail:

Milý Otče Zdeňku, 

ještě jednou děkujeme za vlídné přijetí v Nížkově.  Tak se mi zalíbily vaše dětské přímluvy, že jsem to nadnesla na farní radě, a farní rada souhlasila, že bychom také mohli něco takového mít na středeční mše se zaměřením na děti.  Ale Google mě nechal na holičkách, tak se obracím na Vás, jestli mi můžete poradit, kde se tak hezké přímluvy dají sehnat? 
Díky moc a krásné a požehnané dny Vám přeji

Markéta Šmerdová

 

Odpověď otce Zdeňka byla rychlá a vlídná – na přímluvy pro děti se bude muset zeptat v Kutné Hoře, a popsal mi, jak se dají sehnat přímluvy pro děti k prvnímu svatému přijímání:

Milá Markéto,

to je jednoduché:

1. V sobotu dopoledne máte plno práce, takže se k přímluvám dostanete až ve 12 hod. - 2 hodiny před začátkem nácviku obřadu. 

2. Zjistíte, že z 1. svatého přijímání v Kutné Hoře máte jen 5 přímluv a dětí je 11.

3. Vzpomenete si, že nějaké další by mohly být v soukromém notebooku.

4. Soukromý notebook se po opravě a odstávce rozjíždí šnečím tempem. Ve 12:30 konečně zjistíte, že v něm žádné další přímluvy nenajdete.

5. Nepanikaříte, ale zkusíte si na farním notebooku něco stáhnout z internetu. 

6. Ve 12:45 zjistíte, že k internetu se teď opravdu nepůjde připojit.

7. Nepanikaříte - vždyť přece v kostele jsou knihy s přímluvami. Jdete si pro ně.

8. Přinesete si knihy přímluv na faru. Hledáte přímluvy k 1. svatému přijímání. Nejsou tam. 

9. Nepanikaříte. Alespoň si osvěžíte 4 okruhy přímluv. A co více - při listování narazíte tak na 2 až 3 přímluvy, které vás alespoň inspirují. 

10. Zpanikaříte.

11. Uvědomíte si, že z vlastních sil na to nemáte a vyšlete střelnou modlitbu.

12. S pomocí inspirace knihou přímluv (a soudě podle Vaší reakce i s inspirací Ducha svatého) dáte dohromady chybějící počet přímluv.

13. Přiřadíte k jednotlivým přímluvám jména dětí (ty co hůře čtou, musejí dostat kratší), vytisknete. Je 13:30. 

14. Spěšně nachystáte pár dalších věcí a ve 13:53 vyrážíte do kostela na nácvik, po kterém bude následovat zpověď (i rodičů, prarodičů atd. - pokud chtějí). Rodiče s dětmi už se začínají scházet.  

Tak nějak to bylo. 

Vřele Vám na základě vlastní zkušenosti doporučuji prvních 11 bodů přeskočit a začít rovnou bodem 12. 

Přímluvy posílám přiložené. 

S přáním požehnaných dnů

Zdeněk Sedlák

—————

Zpět