02.10.2018 09:27

Informace z FER

Milí přátelé,

kdybych se nebál, že Vás spletu, nazval bych dnešní článek spíše: „Nebojte se, přijďte a zapojte se“ . Ale pěkně od začátku.

Na jednom z jarních zasedání Farní ekonomické rady jsme obdrželi podnět od jedné maminky, že je nutno provést rekonstrukci hřiště na farní zahradě. Oslovili jsme firmu, která hřiště dodávala, nicméně nabídka na opravu byla na částku kolem 130 tis. Kč. To je pořádný ranec na to, že řada prvků potřebovala jen natřít nebo vyměnit poškozený, či opotřebovaný díl. Protože tolik peněz dát nemůžeme, rozhodli jsme se provést opravu svépomocí. Nakonec společná práce přece sbližuje a rodin, které využívají hřiště, je spousta.

Do rekonstrukce pískoviště jsme se pustili hned v následujícím týdnu. Změna není na první pohled zcela patrná, ale pískoviště je vyhloubené, je v něm půl kubíku nového písku a naspodu dlaždice k odvodnění. Děti tak můžou kopat opravdové tunely a přitom se neprohrabou do hlíny. Práci jsme si moc užili, ještě nám pomohly děti a náklady byly v řádu pár set korun.

Moc jsme se těšili, že vše ostatní krásně zvládneme 22. června, na kdy jsme svolali s velkým předstihem brigádu. Ve čtyři hodiny jsme tam byli čtyři, ale práce šla pomalu. Po mši se pak seběhlo chlapů asi jedenáct (z toho většina co děti buď vůbec nemá, nebo dávno odrostlé) a šup, ráz naráz byly všechny mechanické opravy hotovy. I když se už bohužel do tmy nedalo stihnout všechno natřít, máme hřiště opravené a ušetřeno přes sto tisíc korun.

Chtěli bychom pozvat a povzbudit všechny z vás, kdo byste se chtěli zapojit do dalších oprav či mimořádných brigád. Nebudete litovat. Farnost je přece nás všech. Vždycky se při práci užije i spousta legrace. Vznikají nová a upevňují se stará přátelství. Hned příští příležitost bude v pátek 5. října. Odvolte a od čtyř šup na faru. Donatíráme hřiště, pak půjdeme na mši a po ní bude bečka. Hned další a ještě větší příležitost bude v sobotu 3. listopadu, kdy budeme vyklízet kůlnu vedle fary. Začíná nám padat na hlavu a tak ji musíme vyklidit kvůli připravované opravě. Každá ruka se bude hodit. Přece nebudeme platit vyklízecí firmu, když máme tak skvělou a živou farní rodinu. Zapište si to hned do diářů a určitě přijďte – no ano právě i vy, kteří o tom nyní čtete. Těšíme se na vás.

Stejně tak se těšíme a zveme všechny po prázdninách do farní kavárny. Živě si vzpomínám, jak jsme si všichni před těmi lety říkali, jak by bylo prima mít farní kavárnu. Zvláště, když bylo venku sychravo a člověk by si tak rád ještě chvilku povykládal s přáteli. Dnes už je farní kavárna samozřejmostí a mnoho z nás také o ní jako o samozřejmosti přemýšlí. Sami víte, jak často je v ohláškách výzva o volných termínech na služby v kavárně. Někdy tak kavárna praská ve švech, jindy je tam smutno a prázdno. Zvlášť po ranních mších.

Proto opět zvu – nebojte se a přijďte. Farní rodina je přece taky vztah a jako v každém vztahu, je i zde potřeba investovat úsilí i čas. To, že nám bude spolu ve farnosti dobře, nám bude odměnou a můžeme mít i dobrý pocit, protože přispíváme k dobré věci. Vždyť všechny finanční přebytky z provozu kavárny jsou použity na charitativní projekty v Brně i třeba v Tanzánii.

Na úplný závěr přidám ještě informace o fondu Puls (psali jsme o něm už několikrát). K datu napsání tohoto článku je 41 donátorů registrovaných za řečkovickou farnost. Letos zatím celkem přispěli částkou 167 890,- Kč. Přitom povinné odvody řečkovické farnosti jsou v tomto roce 166 448,- Kč. Na internetu si to může každý donátor průběžně sledovat a kontrolovat. Díky všem, a i zde platí pro všechny váhající – Nebojte se a zapojte se.

Myslím, že zde také musí zaznít poděkování všem, kteří svou nezištnou dobrovolnou prací ve farnosti pravidelně dlouhodobě pomáhají. Asi není možné zde všechno vyjmenovat, ale patří vám velké díky.

Přeji vám všem pěkný podzim.

Petr Prokš, za farní ekonomickou radu

—————

Zpět