18.02.2018 10:13

Informace z FER

Milí přátelé,

úvodem bych chtěl poděkovat za všechny ohlasy, které vzbudily naše předchozí články. Leckdy nebylo a nebude lehké některé dotazy zodpovědět. Ne všechny nápady bude možno zrealizovat a ne všechno, co se ve farnosti dělo a bude dít, se všem líbí. To je v každém lidském společenství přirozené. Ale už jen to, že zprávy z FER čtete, přemýšlíte o nich a dotazujete se, je velmi dobré. Nadále bych vás chtěl povzbudit ke spolupráci. Vždyť jenom konstruktivní diskuse, i třeba kritická, nás posune dopředu a farní rodina není jen pan farář s několika spolupracovníky, ale my všichni.

Určitě je dobré se na začátku roku ohlédnout nad tím, co všechno se nám společnými silami v loňském roce podařilo zrealizovat z prostředků farnosti a dotací. Je toho tolik, že nepochybně na nějakou aktivitu zapomenu (a za to předem omlouvám). Zaměřím se tedy hlavě na investice, opravy a evangelizační projekty.

Nejrozsáhlejším Evangelizačním projektem byla realizace festivalu Full of life. Tento projekt vzbudil mnoho rozličných reakcí. V současné době probíhá příprava druhého ročníku, je tedy ten správný čas diskutovat o tom, jak by měl vypadat, aby přinesl co nejvíce ovoce. Na mě osobně v prvním ročníku nejvíce zapůsobila večerní bohoslužba a množství dobrovolníků z naší farnosti, kteří byli ochotni se do společné práce zapojit.

Velmi důležitým a úspěšným projektem, o kterém se toho mnoho neví, jsou Vstupy do škol. V rámci něj naše katechetky s panem farářem navštěvují s interaktivním programem hodiny v základních školách naší farnosti a zajímavým způsobem prezentují dětem určitá křesťanská témata. Počet dětí, které se takto nenásilnou formou seznamují s křesťanstvím, můžeme počítat na stovky.

Již po několikáté se i v loňském roce uskutečnily kurzy Alfa a další desítka párů si prošla Manželskými večery.

Ve farnosti úspěšně proběhly i některé další evangelizační akce, které se - většinou na bázi dobrovolníků - uskutečnily bez jakýchkoliv nákladů pro farnost a přilákaly stovky obyvatel městských částí spadajících do farnosti. Jmenujme alespoň již sedmý ročník Svatomartinského průvodu s divadlem a tradiční posvícení na Orláku. Vždy se jich účastní stovky dětí a rodičů, z nichž valná většina do kostela nechodí. Z krátkého divadelního představení spolku Evžen si například pokaždé odnesou poutavý příběh některého významného světce našich dějin. Hned druhého ledna tohoto roku se při požehnání tříkrálovým koledníkům nově přidal příběh Klanění tří králů. Další neděli pak vánoční koncert Sboru věčně mladých přispěl z výtěžku dobrovolného vstupného na sdružení Ruka pro život a stejné organizaci byl zaslán výtěžek z tomboly z úspěšného, v pořadí 17. Farního plesu. Ten je již tradičně úvodním podnikem řečkovické plesové sezony. Kulturní novinkou byl loni první ročník Farní Dydžiny, která se konala hned po Velikonocích. Na této akci si návštěvníci nejen z řad farníků mohli poslechnout jak živé křesťanské písničky, tak všechny správné oldies hity. Protože se akce povedla, letos je v plánu další ročník.

Tímto se dostáváme k charitním projektům. Vedle několika sbírek pravidelně vyhlašovaných Biskupstvím brněnským to jsou např. sbírky pro sdružení Bakhita a nejvýraznějším počinem opakovaná podpora projektů v africké Tanzanii. Po traktorech a zajišťování vody se v současné době již druhým rokem pracuje na výstavbě střední školy pro děti ve vesnici Mpanga. Vedle přímých darů sponzorů přispívá naše farnost pravidelně z pátečních sbírek v kostele.

Z investičních akcí jsme v loňském roce zrealizovali nátěr věžičky a opravu klempířských prvků na kostele. Na faře přibylo zádveří a bylo provedeno zateplení stropu kostela, kaple a oratoře. Z oratoře se lze nyní také dostat po sklápěcím schodišti na půdu, kde vznikl prostor pro uskladnění například božího hrobu a dalších věcí.

V tabulce níže bychom vám rádi představili rozpočet farnosti na rok 2018. Vychází ze zkušeností z předchozích let, a jak už jsme psali minule, z investic pro letošní rok počítáme s generální opravou varhan, ozvučením kůru a zajištěním projektu a stavebního povolení pro vybudování zázemí (kuchyňky) z bývalé garáže k farní klubovně.

 

Rozpočet koncipujeme jako vyrovnaný, respektive mírně přebytkový. Váš zájem o ekonomické dění ve farnosti se zvyšuje, předpokládám tedy, že na dotazy, které k tématu dostaneme, zodpovím třeba v dalším článku Rožně.

Závěrem mi dovolte, abych všem popřát pokoru, milost obrácení a radost ze všech očekávaných zaslíbení, kterým právě začínající postní doba předchází.

Petr Prokš, za farní ekonomickou radu

—————

Zpět