26.02.2017 10:05

Honem honem

Ta věta mi najednou zazněla jako poprvé, přestože to podobenství jsem slyšela už mnohokrát. Syn, který, jak decentně Písmo říká, „rozmařilým způsobem života svůj majetek rozházel“, sedí ve špinavých hadrech na hnoji mezi prasaty a kručí mu v žaludku. Jde do sebe, dochází mu, že sám si nepomůže a sbírá odvahu ke změně. Vstanu a půjdu. Otče, zhřešil jsem. Nejsem hoden.

A teď ta věta: „Honem, přineste nejlepší šaty a oblečte ho!“ Takže to spěchá, je to priorita vyšší než něco teplého do žaludku, než vyptávání jak se synovi vedlo. Šaty jsou pro nás důležité. (Stačí se rozhlédnout v kterémkoliv nákupním centru). Šaty jsou znamením postavení, majetku, důstojnosti a také vkusu a soudnosti svého nositele. Podle šatů soudíme lidi kolem sebe a je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka, jak se zpívá v jedné písničce. Ale vždycky to tak nebylo.

V ráji, jak říká Bible, „oba dva byli nazí, ale nestyděli se“ (Gn 2,25). Až po té patálii s hadem a s jablkem ze stromu poznání si spíchli první model z fíkového listí a vlezli do křoví, aby je nebylo vidět. Kolikrát i nám vyběhne z úst: „nejraději bych se neviděl“ a myslíme tím, že jsme si dobře vědomi své „nahoty“ – něčeho, co odhalilo nepěknou pravdu o nás.

Biblický Job, zjevně ovlivněn zkušeností utrpení, vidí věci pravdivě: Nahý jsem vyšel z lůna matky a nahý se zpět zase vrátím (Job 1,21).

Tato upřímnost k sobě a vlastní situaci je dobrou startovací pozicí ve chvíli, kdy se chystáme, jak říká moje kamarádka, do budky, tedy do zpovědnice. Většinou se nám moc nechce, lidsky viděno žalovat na sebe a mluvit o své vlastní ubohosti není nic příjemného. Těžce sbíráme odvahu. Vstanu a půjdu. Otče, zhřešil jsem. Nejsem hoden. Ale Boha nikdy neunaví odpouštět.  To spíš my se unavíme prosit o odpuštění. Jeho láska přikryje množství (naších) hříchů (1Pt 4,8). Jeho odpuštění není almužna povýšeně hozená žebrákovi. Smíření s Bohem, to je totální navrácení důstojnosti(!) a slávy(!) Božího dítěte.

Zkuste si to představit: Stojíte ve frontě ke zpovědnici, a Někdo se už těší, až vám bude moci obléknout ty nejlepší šaty. Honem.

-maš-

—————

Zpět