25.06.2019 07:12

Vydařený zájezd seniorů

Ve středu 5. června 2019 jela skupina seniorů z Brna Řečkovic a Mokré Hory na každoroční jarní zájezd, který pořádá klub seniorů Mokrá Hora s podporou městské části Brno Řečkovice a Mokrá Hora.

Tentokrát naše cesta vedla do východních Čech, přesněji do podhůří Orlických hor. Mohu říct, že o tento výlet byl ze strany seniorů velký zájem. Během půl hodiny byl beze zbytku vyprodán. Není divu, protože 3 cíle naší cesty byly hodně zajímavé – zámek Častolovice, Muzeum řemesel v Letohradě a farní kostel sv. Václava v Lanškrouně, kde nám setkání přislíbil tamní duchovní správce a děkan otec Zbigniew Czendlik.

Bohužel se nám poprvé stalo, že jsme všechny plánové návštěvy nemohli z časových důvodů uskutečnit. Zradil nás nový moderní autobus svými rozměry (výškou) a hmotností. Už v Častolovicích jsme po prohlídce zámku měli časovou ztrátu více jak jednu hodinu. Proto jsme po poradě se všemi účastníky zájezdu prohlídku Muzea řemesel v Letohradě vypustili z programu.

Častolovický zámek se nám velice líbil a doporučuji k prohlídce všem, kteří tuto oblast navštíví. Je vidět, že je po restitucích opět ve správných rukou. Patří nyní rodu Šternberků, stejně jako hrad Český Šternberk.  Zámek Častolovice patří ale jejich moravské větvi.

S velkými obavami jsme proto odpoledne přijížděli do Lanškrouna ke kostelu sv. Václava, kam jsme přijeli až v 16.00 hodin s hodinovým zpožděním. Lanškrounský děkan, otec Zbigniew Czendlik však k velké radosti výpravy na nás čekal a věnoval se nám skoro jednu a půl hodiny.

Jaký je vlastně otec Czendlik? V první řadě moderní katolický kněz. Dále spisovatel, poutavý vypravěč, vtipný společník, dobrý pozorovatel, rozumí umění, skromný člověk. Je vidět, že patří mezi mediální celebrity, tak trochu „šoumen“. Detailně nás seznámil s městem Lanškrounem, jeho historií – německé město a současností – 10 000 obyvatel, průmyslové centrum, technická inteligence a mládež jsou zapojeni do farní činnosti.

Kostel sv. Václava je moderní, prostorný, udržovaný a jeho interiér působí příznivě na návštěvníky. Výzdoba a unikátní křížová cesta zajímavě doplňují celkovou atmosféru místa.

Podepsal nám své knihy „Postel, hospoda, kostel“ a „Uchem jehly“ a přinesené pohledy. Z některých zvídavých otázek a odpovědí:

- Napíšete další knihu? Ještě nevím, tu poslední „Postel, hospoda, kostel“ jsem psal 4 roky. Asi ano, ale přesné datum neznám.

- Člověk má v životě intenzivně pracovat do 50 let a potom žít z výsledků své práce (s nadsázkou).

- Velice kladně hodnotil spolupráci se spisovatelkou Markétou Zahradníkovou, neodbytné otázky a některé i pro kněze neslušné.

- Nepovažuje Českou republiku za nejateističtější světovou zemi, tento výrok je podle něj hodně nadsazený.

- V ČR se mu velice líbí, je zde již 26 let.

- Mládež ve své farnosti považuje a aktivní a je rád, že je v Lanškrouně obklopen inteligencí.

- Ctí dochvilnost a slib stvrzený ústy i podáním ruky dodrží.

- S organizací farnosti mu pomáhají dvě pastorační asistentky (seniorky), které ho mají rády jako člověka i kněze.

- O českých kněžích hovořil velice pozitivně, jen by jim v některých situacích doporučil více průbojnosti.

A zodpověděl mnoho dalších otázek.

V závěru návštěvy kostela sv. Václava využila většina účastníků zájezdu 4 roky starou moderní toaletu, kterou by si určitě zasloužil i náš farní kostel.

Co říci závěrem? Současný Klub seniorů z Mokré Hory a Řečkovic pokračuje v tradici přednášek a zájezdů, kterou zavedli jejich dlouhodobí předchůdci pan Rudolf Čech, paní Marie Fialová (bohužel již zemřela) a pan Alois Fiala. Za to jim všem patří velká vděčnost a poděkování.

O zájezdy mají zájem zejména senioři městské části, kteří chtějí poznávat historii i současnost naší země. První dvě z navštívených míst jsou většinou hrady, zámky, přírodní rezervace, pamětihodnosti, průmyslové objekty, lázně a atd. Poslední skupinou jsou sakrální stavby ať už historické nebo moderní, vždy doplněné fundovaným výkladem průvodce. Jako příklad v této skupině uvádím kostel Nanebevzetí panny Marie v Polné, kostely Sv. Jana Křtitele a Sv. Václava v Mikulově, kde někteří účastníci zájezdu nechtěli věřit, že náš průvodce je katolický kněz – olympijský kaplan, otec Oldřich Chocholáč, moderní kaple Sv. Jana Pavla v Bukovanech u Kyjova, kterou postavil vlastními náklady pan Kouřil, čímž splnil slib daný své babičce, kostel na Nanebevzetí Panny Marie se skleněnou střechou v Neratově a kostel sv. Václava v Lanškrouně s otcem Zbigniewem Czendlikem.

Václav Svoboda

—————

Zpět