25.06.2019 07:15

Ohlédnutí za festivalem Full of Life

Dne 25. 5. proběhl již třetí ročník festivalu FULL OF LIFE. Rádi bychom napsali naši zkušenost, a to jak z pozice organizátorů, tak i účastníků, kteří se snažili pozvat na tuto akci několik lidí ze svého okolí. 

Je krásné vidět, kolik lidí nabídlo pomoc a zapojilo se do příprav, letos jich byla více než stovka dobrovolníků a každému z nich patří velký dík. Každý tak mohl něčím přispět, udělat svůj větší či menší úkol. Obrazně řečeno: byla to spousta drobných střípků, které třeba nebyly vidět samostatně, ale když se správně poskládaly dohromady, tak tvořily velkou a pestrou mozaiku v podobě hezké akce. To samozřejmě platí také o těch, kteří se na tento úmysl modlili, aby akce přinesla požehnání pro lidi z naší farnosti. A podle zpětných reakcí, které se k nám dostaly a jak jsme se také mohli sami přesvědčit, tak právě díky modlitbě se mohla akce takto vydařit.

Velmi nás povzbudila slova našeho hosta ze Slovenska Petera Krajniaka, kterého po jeho přednášce o síle odpuštění nevěřící lidé zastavili a děkovali za slova, která od něj mohli slyšet, a která jsou pro život tak potřebná. Poté nás Peter velmi povzbudil a řekl, že je vidět, že lidé v ČR jsou hladoví po Božím slově a životě s Bohem (i když to takto neumějí pojmenovat) a v této souvislosti nám připomněl slova z Písma: „Vy jim dejte jíst“ (viz. Mk 6,37). O zájmu lidí svědčil i přeplněný kostel u přednášek všech pozvaných řečníků.

Jak jsme se mohli přesvědčit, tak na festival přišli i lidé nevěřící. Někteří na něčí pozvání, jiní ze zvědavosti a další také z Noci kostelů, na které se o festivalu dozvěděli. 

Spolu s manželkou jsme měli velkou radost, když jsme potkali naše známé dvě rodiny, které do kostela nechodí a přišly skoro na celé odpoledne. Slyšeli koncert Marianek, zašli si na dětský program, na zmrzlinu u Ágnes a zakončili divadlem. Potěšilo nás, když v podvečer odcházeli radostní a spokojeni, že zde mohli být a strávit hezké odpoledne. Jejich reakce na divadlo Kapr na scéně byla více než výmluvná, když upřímně a se smíchem na tváři říkali: "Nic podobného jsme ještě nikdy neviděli" :-).

Pěknou zkušenost s letošním festivalem jsme udělali, když jsme dva týdny před akcí navštívili pár místních obchodů s prosbou o podporu festivalu formou vylepení plakátu v jejich výloze. Reakce byly až nečekaně kladné a vstřícné. Často se ještě lidé ptali na podrobnosti, co všechno tam bude a z naší prosby se stala zároveň i pozvánka.  Když jsme jim po skončení akce šli opět poděkovat a donesli malý dárek (svíčku) za jejich ochotu, tak od jedné paní prodavačky jsme se dozvěděli, že se sice na festival bohužel nedostala, ale doporučila ho své kamarádce, která tam vzala svou rodinu, a moc si to užili. 

Ve farnosti je více akcí, které přibližují život farnosti lidem z našeho okolí. Pánbůh zaplať za ně. I festival je jednou z nich a podle obdržených kladných reakcí se dá snad říct, že má smysl. Může nejen lidi tzv. mimo kostel nejen oslovit, ale také může pomáhat zlepšit obraz Církve ve společnosti, který je v médiích bohužel podáván většinou negativně, případně rovnou formou skandálů. Pokud nevěřící lidé vnímají naše křesťanské společenství pozitivně, jako místo, kde se cítí dobře, pak to vidíme jako krok správným směrem.

Petr a Jana Handlarovi

 

—————

Zpět