21.04.2019 10:10

Není sadba jako SADBA

„Svět potřebuje děti a mladé lidi, kteří posilují zdravé vztahy, vzdělávají se a duchovně rostou.“

Přesně o toto se snaží Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA), která vznikla v roce 2005 s cílem pomáhat znevýhodněným dětem a mládeži ve světě. Jedna z nejúčinnějších forem pomoci je dát dětem někoho, kdo se jim bude s láskou věnovat a doprovázet je. Proto SADBA podporuje dobrovolníky, kteří pak část svého života věnují chudým a potřebným dětem. Hlavní náplní SADBY je tedy školení dobrovolníků, kteří jsou pak vysláni do salesiánských středisek v ČR i v zahraničí, kde poskytují dětem a mladým lidem smysluplné využití volného času, vzdělání, svůj čas a lásku. SADBA tak skrze tyto dobrovolníky pomáhá nejen těmto dětem, ale i dobrovolníkům samotným v jejich osobním rozvoji.

Prostřednictvím projektu Adopce nablízko SADBA pomáhá dobrovolníkům vycestovat tam, kde je nejvíce potřebují. Každý dobrovolník před svojí dobrovolnou službou absolvuje přípravu. Tato příprava nese název Cagliero a její součástí je osm přípravných víkendů během jednoho školního roku. Každý dobrovolník také musí před svým odjezdem absolvovat praxi v nějakém salesiánském zařízení.

Vyškolení dobrovolníci jsou vysíláni do různých zemí světa, např. do Albánie, Angoly, Bulharska, Ekvádoru, Indie, Keni, Papui Nové Guinei, Tanzánie… Dobrovolníci působí v salesiánských střediscích či školách, kde se starají o děti a mládež, doučují je nebo učí.

Tato dobrovolná služba oslovila i mě, proto se v tomto školním roce připravuji na svoji zahraniční službu. Dá-li Pán, v polovině srpna odjedu na rok do Ekvádoru. Nevím, co přesně bude náplní mé služby, ale budu určitě pracovat s dětmi a mladými lidmi v nějaké škole, oratoři nebo farnosti. Jedno vím jistě, bude to mít smysl. A s Boží pomocí vše dobře dopadne.

Ačkoli je to dobrovolná služba a chystáme se někde pomáhat, je s tím spojené velké množství výdajů. V místě působení bych měla bydlet a jíst zadarmo. Je ale potřeba zajistit cestu a letenky, pojištění, očkování, víza a další věci. Protože se potřebuji do odjezdu naučit obstojně španělsky, mám výdaje i s jazykovou výbavou. SADBA se nám snaží finančně pomoci, ale i přes jejich pomoc potřebuje každý dobrovolník zaplatit nemalé výdaje.

Z tohoto důvodu jsme se s o. Janem domluvili, že výtěžek z letošního Misijního štrúdlování půjde na výdaje spojené s mojí dobrovolnou službou v Ekvádoru. Pokud by vás má služba zaujala, můžete mi také přispět na účet: 1534314017/3030. Budu moc ráda, když mě ponesete ve svých modlitbách. Za jakoukoli pomoc, ať už finanční nebo duchovní, vám budu moc vděčná.

Více informací: www.sadba.org, www.adopcenablizko.cz

Renča Schmidtová

—————

Zpět