21.04.2019 10:09

Informace z FER

Milí přátelé,

nejdříve bychom vám chtěli poděkovat za množství reakcí a názorů k tématu rekonstrukce kůlny na farní zahradě.

Šíře návrhů byla velká. Převládal však názor, že by tento prostor, který většina farníků vnímá jako jakýsi vnitřní prostor fary, měl primárně sloužit aktivitám farnosti. Vnímáte ale i to, že je důležité investovat do projektů, které budou v budoucnu přinášet farnosti prostředky na její fungování. Již z dřívějších studií vyplývá, že větší komerční projekt by byl poměrně finančně náročný. A i když by mohl být žádoucí, obáváte se, že ve větším rozsahu by mohl narušovat fungování farní zahrady pro farní účely.

Dlouho jsme se radili, jak tyto protichůdné požadavky nejlépe sladit. I když jsme si vědomi, že všem vyhovět nelze.

Doporučením farní ekonomické rady je tedy následující pojetí projektu:

  • Rekonstrukci pojmeme z hlediska nákladů v minimalistické verzi.
  • Předpokládáme jednopodlažní stavbu do tvaru písmene L, kdy delší strana povede v půdorysu současné kůlny (bude však o něco delší) a kratší strana bude zasahovat až před vstup do klenbového sklepa vedle fary, který chceme také začlenit do využitelného prostoru. Bude mít část zděnou, ve které by byl sklad a dílna pro farnost.
  • Za účelem získání dalších příjmů pro farnost, budou na spodním konci směrem k výjezdu z pozemku vybudována dvě garáže, nebo krytá stání, které budou nabídnuty k pronájmu. Jsme si jisti, že zájem o ně bude veliký a přitom v tomto místě a v tomto rozsahu nijak nenaruší chod farních aktivit.
  • Prostor mezi tím bude vyplněn velkým, krytým přístřeškem/pergolou, kde budou normálně parkovací místa pro auta kněží a návštěvníků fary. V případě konání akcí na farní zahradě však budou sloužit jako krytý prostor, kde se akce můžou za horšího počasí pohodlně konat. Tam, kde to konstrukce střechy umožní, vznikne skladový prostor pro materiál, který se tak často nepoužívá (věci na tábor apod.)
  • S ohledem na minimalizaci nákladů nepředpokládáme v tomto prostoru z důvodu absence kanalizace budovat toalety a podobně. Raději se zamyslíme jak eventuelně rozšířit jejich kapacitu při plánovaném budování kuchyňky a zázemí ve farní herně (viz. informace z minula). Jako celek přepokládáme místo nabízet i pro konání nejrůznějších seminářů, rodinných oslav a podobně.
  • Součástí rekonstrukce bude i vyřešení a zpevnění příjezdu na farní zahradu a vybudování dalších zpevněných ploch tak, aby děti, rodiče a návštěvníci nechodili za nepříznivého počasí po blátě.

Máme z konečného řešení dobrý pocit.  Touto rekonstrukcí vznikne víceúčelový prostor, který zpříjemní a nadále zlepší zázemí fary pro konání nejrůznějších aktivit. Těch je v naší živé farnosti díky Bohu dost a my věříme, že budou i nadále přibývat. Navíc tímto projektem splníme záměr, aby co nejvíce investic, které ve farnosti připravujeme, mělo potenciál přinášet farnosti nějaký peněžní příspěvek na její chod a pastorační a evangelizační činnosti.

Jakmile vytvoříme konkrétní studii, opět vás s ní na stránkách Rožně a na vývěskách seznámíme.

Na závěr bych chtěl zejména rodiče dětí, ale samozřejmě i všechny ostatní, pozvat na další brigádu, která se bude konat ve středu 1. 5. 2019 od 10 h. Jejím cílem je ještě před „hlavní sezónou“ dokončit rekonstrukci dětského hřiště na farní zahradě tím, že pod herní prvky zabudujeme bezpečnou a přitom čistou podlahu z gumových čtverců. Také chceme doplnit písek do pískoviště, případně dodělat, co bude potřeba. Přijďte, třebas jen na chvíli, bude zase určitě spousta legrace :-).

Přeji vám požehnaný a radostný Velikonoční čas. Kéž s Pánem vstaneme k novému životu.

Petr Prokš, za farní ekonomickou radu

—————

Zpět