11.03.2019 07:55

Informace z FER

Milí přátelé,

poté, co jsme vás nechali vydechnout ve vánočním čísle Rožně, přicházíme znovu se zprávami z farní ekonomické rady. Je toho dost, tak začněme pěkně zčerstva:

V posledním článku jsme vás vyzývali k zaslání nápadů, jak nejlépe využít objekt kůlny, který je v havarijním stavu a nevyhnutně nás čeká jeho generální oprava, případně sanace. Bohužel reakcí jsme dostali jako šafránu. Otec Jan proto v kostele před několika týdny vysvětloval, jaké jsou možnosti a povzbuzoval vás k zamyšlení a vyjádření vašeho názoru. Tablo v kapli je už také doplněné o popisky k nápadům, o kterých se již dříve uvažovalo. Chápeme, že to je relativně odborná záležitost, ale nebojte se. Nebojte se zamyslet a napsat svůj nápad. Nikdo si nepředstavuje, že to musí být nějak odborně a promyšleně zpracované. Je ale velmi důležité, abyste se zapojili. A to hned z několika důvodů. V prvé řadě rekonstrukce kůlny bude, ať už proběhne v jakékoliv podobě, finančně relativně nákladná záležitost, na kterou se všichni budeme muset složit. A proto to nechceme rozhodovat v nějaké úzké skupině bez toho, aniž bychom znali názor většiny našich bratří a sester. Za další chceme budovat a stále upevňovat sounáležitost našeho farního společenství. Alespoň mezi námi křesťany by přece nemělo platit pravidlo o té takzvané mlčící, nezúčastněné, ale ex post kritizující většině, jakou vidíme všude kolem sebe. Takže vás chci znovu povzbudit, nebojte se a dejte vědět, co si o tom myslíte. Stačí jednoduchý popis nápadu. V pořádku je samozřejmě i takový názor, že není nutné nebo vhodné na tomto místě budovat něco velkého, ale třebas jen zrekonstruovat stávající a mít pěknou kůlnu s dvojgaráží, dílničkou a skladem. I to potřebujeme vědět. Předem děkuji za spolupráci a opakuji, že svoje nápady můžete posílat buď mně na e-mail proks@pfm-group.cz nebo osobně otci Janovi, či kterémukoliv členu farní ekonomické rady.

Další věcí je nabídka poslední volné farní zahrady v lokalitě Zamilovaného hájku. Zahrádkaření se znovu dostává do popředí zájmu veřejnosti, tak neváhejte a máte-li zájem, ozvěte se mně nebo přímo otci Janovi. V současné době zahradu nabízíme přednostně farníkům, pokud ale nebude zájem, nabídneme ji také širší veřejnosti.

Možná můžete zvážit, zda by někdo z vás neměl zájem využít také nějakou část pozemku v lokalitě Na pískách (neudržovaný pozemek o celkové velikosti něco málo přes hektar navazující na zahrádkářskou kolonii nad Globusem). Tento pozemek byl, jako jediný, vrácen naší farnosti v rámci církevních restitucí. Přesto, že místo je velmi pěkné, rovinaté, jeho využití je diskutabilní. V územním plánu je to zemědělská půda. Jde ale o zavezenou bývalou pískovnu, na které roste v současné době jen tráva a náletové dřeviny. Na svém okraji zasahuje i do lesa. Malou část si zde pro umístění úlů pronajímá jeden včelař. Zbytek je volný. Abychom alespoň snížili náklady farnosti, změnili jsme jeho zařazení z orné půdy na louky a pastviny, čímž jsme dosáhli snížení daně z nemovitostí na jednu třetinu původní hodnoty.

V tabulkách níže bychom vám také rádi podali informaci o tom, jak jsme hospodařili v roce 2018 a představili plán na rok 2019. V případě jakýchkoliv dotazů se prosím neváhejte obrátit.

 

 

 

Jak je z tabulek patrné, pro rok 2019 jsme obdrželi schválené dotace z fondu Puls na festival Full of life, kurzy Alfa a Manželské večery. Vstupy do škol jsou letos placeny přímo z úrovně diecéze. Vzhledem k tomu, že donátoři fondu Puls za naši farnost dokázali naplnit požadovanou část odvodů farnosti na potřeby kněží a diecéze (za což znovu upřímně děkujeme), nemusíme již tuto položku v letošním rozpočtu farnosti plánovat.

Vzhledem k tomu, že chceme udržovat bezpečnou finanční rezervu farnosti ve výši okolo milionu korun, vytváří letošní rozpočet spolu s přebytky z minulých let prostor na investice. V letošním roce je to 700 tisíc Kč až jeden milion Kč. Chtěli bychom je směrovat do následujících oblastí:

  • Projekt (50.000 Kč) a v případě získání dotace i realizace kuchyňky u farní herny
  • Nátěr věže 30.000
  • Zateplení skladu nad oratoří 65.000
  • Alespoň vypracování projektu rekonstrukce nebo přestavby kůlny na faře 200.000 (viz v článku výše)

Poslední informací v tomto čísle Rožně je poděkování za výtěžek mimořádné sbírky na stavbu kostela na Lesné. Částka ve výši 65 tis. Kč byla podle otce Hověze nejvyšší, kterou kdy v rámci svých cest po farnostech získal. Díky Bohu za naši živou farnost a díky vám za velkorysost.

Ať je nám všem nastávající postní doba příležitostí vyjít z našeho Egypta, země otroctví a sobectví, hříchu a špatných návyků, do zaslíbené země svobody Božích dětí.

Petr Prokš, za farní ekonomickou radu

 

—————

Zpět