27.12.2017 07:40

Informace z farní ekonomické rady

Milí přátelé,

když jsem po minulém zasedání farní ekonomické rady připravoval zápis, bylo mi z počátku neveselo. Brzy jsem se ale uklidnil a začínám se na projekty v příštím roce těšit.

Z rozpočtu na rok 2017 a jeho průběžného plnění víme, jak se vyvíjí příjmy a výdaje farnosti a dá se z toho odhadnout, jak to bude v roce 2018. Z příprav rozpočtu farnosti na rok 2018 vyplývá, že poté, co se odloží nezbytné finance na provoz, umožní příjmy farnosti poskytnout na evangelizační projekty a investice prostředky ve výši zhruba 300 tisíc Kč. Není to zas až tak mnoho, ale díky Bohu za to. A máme opravdu za co děkovat. Žijeme v aktivní farnosti se skvělým (až hyperaktivním) pane farářem, a to není málo.

I když jsme v to letos ani nedoufali, opět nám byly Biskupstvím brněnským schváleny čtyři z pěti podaných evangelizačních projektů:

1.     Vstupy do škol, které mají celkový rozpočet 22.500 Kč. Byla na ně schválená dotace 15.000 Kč a doplatek z farnosti bude tedy 7.500 Kč.

2.     Manželské večery, na které dostaneme také 15.000 Kč. Zde je to bez doplatku ze strany farnosti (zbytek peněz si hradí účastníci večerů).

3.     Kurzy Alfa s dotací 10.000 Kč při celkovém rozpočtu 26.650 Kč. Předpokládaným doplatkem farnosti je 10.000 Kč.

4.     Největším projektem by měl být, stejně jako v roce 2017, festival Full of Life. Jeho předběžný rozpočet je cca 215 tis. Kč. Biskupství brněnské na něj schválilo dotaci ve výši 40 tis. Kč. Vzhledem k velikosti projektu jsou v jednání další dotace z jiných zdrojů. Předpokládaný podíl farnosti tak bude okolo 100 tis. Kč.

Jediným projektem, na který dotace nebyla přidělena, se tak stala žádost o příspěvek na exercicie rodin, které probíhají tradičně o letních prázdninách v Krkonoších.

Z investic bude v příštím roce pravděpodobně nutná již déle odkládaná generální oprava varhan.

Z dalších projektů bychom rádi posunuli alespoň o kousek dopředu budování zázemí (kuchyňky) pro farní hernu a ozvučení kůru (již několik měsíců probíhá testování, zda a jak je provést).

Další důležité projekty, jako je rekonstrukce kůlny na farní zahradě nebo výměna kotlů na faře a v kostele, budou zatím muset určitě počkat.

Inu, Bůh po nás evidentně něco chce. Možná jen se uklidnit a důvěřovat.

A proto bychom vám chtěli představit ještě jednu myšlenku. Projekt, který s ohledem na výše uvedené bude znít možná až šíleně. Na začátku spousty úžasných věcí však často stála bláznivá myšlenka. Takže: Otec Jan dlouhodobě usiluje o to, aby naše farnost dokázala v rámci svých charitativních aktivit, nabídnout důstojné sociální bydlení pro naše bližní, kteří se ocitli v nouzi. Řadu měsíců jsme se snažili najít vhodný objekt k rekonstrukci pro tento účel. Našli jsme i dotační titul, který by nám mohl pomoci projekt zrealizovat. Nicméně nemovitosti jsou v Brně tak drahé a v Řečkovicích je jich tak málo volných, že se to nedaří. Kde je však vůle, tam je vždy i cesta, a proto bychom chtěli tento projekt zrealizovat na části farní zahrady, která přiléhá k ulici Prumperk (navazuje na současnou budovu skautské klubovny a farní herny).

Je jasné, že takovýto projekt je nad současné možnosti farnosti. Nicméně důvěřujeme, že pokud je to v souladu s Boží vůlí, prostředky postupně krok za krokem získáme. V roce 2018 bychom chtěli připravit studii objektu a dále získat z darů i dotací peníze na projekt a stavební povolení. Nakonec zajistit z mimořádných sbírek a dotací peníze na stavbu.

A na závěr ještě krátká informace o tom, co všichni osobně na vlastní kůži pocítíme. Dokončuje se zateplení stropu kostela a oratoře, a než vyjde tento článek, bude hotové i zádveří na faře.

Přejeme tedy všem příjemné a požehnané prožití vánoční doby v teple domova, fary i kostela.

Petr Prokš, za farní ekonomickou radu

—————

Zpět