25.06.2019 07:08

Dotazy pro FER

Milí farníci,

při četbě posledního čísla Rožně (1/2019), článku „Informace z FER“ mě zaujalo několik míst. Reaguji také na výzvu „…V případě jakýchkoliv dotazů se prosím neváhejte obrátit…“ (s. 6, dole).

V tabulce jsem si všiml několika míst, u kterých bych poprosil o komentář a vysvětlení, co se za nimi skrývá (prosím o zevrubné vyjádření se ke všem bodům:

1) Co znamená v tabulce nákladů v r. 2018 položka „spotřeba materiálu“? (118 tis.)

2) Co za služby v tabulce nákladů v r. 2018 jsou „ostatní služby“? (72 tis.)

3) V nákladech v r. 2018 není položka „režijní náklady“, zato v roce 2019 tato položka je a co zahrnuje? (118 tis.)

 

Všechno jsou to nemalé částky, pod kterými si sebebystřejší čtenář jen těžko představí něco konkrétního.

V loňském roce se rozebírala otázka zateplení klenby kostela. Všiml jsem si proto, že v r. 2018 jsou výdaje na energie 181 tis., ale po zateplení vzrostly náklady na energie o necelých 40 tis. (na 220 tis.). U zateplení se obvykle očekává, že výdaje na energie poklesnou. Proto by měly být plánované výdaje přinejmenším stejné jako loňské…?

 

Dále jsem se pozastavil u odstavce s plánovanými investicemi v budoucnu (zde prosím nekomentovat a nevysvětlovat, ale zamyslet se nad smyslem a významem těchto řádků… Kdo máš hlavu k přemýšlení, přemýšlej):

a) Cena pouze projektu kuchyňky u farní herny v ceně 50 tis. by cenově odpovídala „kuchyňce“ pro Buckinghamský palác. Nevím, jak velkou „kuchyňku“ si FER u herny představuje, ale běžná cena projektu kuchyňky není 50 tis.

b) Obvykle se zateplují místnosti, ve kterých se topí. Proto pochybuji o smyslu zateplení skladu nad oratoří, ve kterém se netopí. Taková investice má asi takový smysl jako zateplování stojanu pro bicykly.

c) Několikrát o. Jan vyzýval k podávání návrhů na budoucí podobu kůlny. Za 200 tis. by bylo možné navrhnout průměrně vysoký mrakodrap ve městě New York. Naše FER má za lubem velké plány…

 

Závěrem prosím FER k vyjádření se k bodům, u kterých je prosba o vyjádření. Cílem článku není ukázat nekompetentnost některého farníka nebo někoho zesměšnit, ale upřímná snaha opravdu porozumět hospodaření naší farnosti, na němž se každý, kdo přispívá do sbírky, podílí. Myslím si proto, že bychom měli být informováni plně. Smyslem druhé části je posoudit smysluplnost investic a fakt, jestli cena navrhovaná odpovídá ceně obvyklé.

Jiří Šikula

 

—————

Zpět