29.11.2020 09:55

Z pastorační rady farnosti: Every cloud has a silver lining

Ve francouzské vinařské oblasti Sauternes se vyrábějí exkluzivní vína z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Je to ale potvůrka vrtošivá a nikdo neví, kdy a kde a v jaké míře se objeví. Napomoci jejímu rozšíření není možné, protože závisí na specifické kombinaci meteorologických a mikroklimatických podmínek. Roční produkce tak může být v řádu desítek i stovek tisíc lahví, ale také nula. Takže když se Botrytis cinerea dlouho neobjevuje, nezbývá místním finačním ředitelům než odložit excelovské tabulky, grafy a business plány a začít se modlit.

Jsme v podobné situaci. Snad jen s tím rozdílem, že sauternští vinaři si přejí, aby se Botrytis cinerea objevila, a my si přejeme, aby koronavirus v ideálním případě zmizel. Koronavirus, který – ať chceme nebo ne – ovlivňuje naše životy a staví na hlavu naše plány. Koronavirus, kvůli kterému mnohé nesmíme a mnohé naopak musíme. Stejně jako ti vinaři to prostě a jednoduše nemáme pod kontrolou a nezbývá nám než se modlit.

Angličané mají hezkou průpovídku: Every cloud has a silver lining (každý mrak má stříbrnou podšívku). Je o naději, že za každou špatnou věcí se může skrývat něco dobrého. To, co se kolem nás děje, nám dává obrovskou příležitost: Můžeme ukázat světu, že my křesťané tu naději máme. A že nám nechybí ani láska, radost a pokoj. Můžeme se nechat paralyzovat strachem, nebo se spolehnout na to, že Bůh má všechno pevně v rukou. Můžeme si stěžovat, že nám koronavirus nějaké dveře zavřel, nebo hledat, kde nám díky tomu Bůh jiné dveře otevírá. Můžeme se uzavřít do své ulity nebo mít otevřené oči a vnímat lidi v našem okolí, kteří v této situaci potřebují pomoc nebo třeba jenom pár povzbudivých slov. Můžeme všemožně obcházet vládní nařízení nebo je dodržovat třeba ze solidarity s těmi, kteří ani jinou možnost nemají, nebo z ohleduplnosti k těm, kdo kvůli koronaviru přišli o své blízké, o zdraví, o živobytí.

Všechny tyhle věci pod kontrolou máme. I když to nemusí být vždycky jednoduché, tak volba je na každém z nás. Tak volme správně.

Pavel Rejman

—————

Zpět