27.09.2020 09:26

VÝROČÍ ZNOVUPOSVĚCENÍ KOSTELA SV. VAVŘINCE

V říjnu letošního roku si zdejší ř. k. farnost připomíná 120. výročí znovuposvěcení  kostela sv. Vavřince.

První písemná zmínka o kostele v Řečkovicích pochází z r. 1338. Původně gotický jednolodní kostelík byl v letech 1714 – 1716 rozšířen na půdorysu kříže podle plánů brněnského stavitele Mořice Grimma. Koncem 19. století, za působení faráře P. Josefa Kováře, došlo ke generální opravě a kostel byl 14. října 1900 slavnostně znovuposvěcen brněnským biskupem Františkem Sal. Bauerem.

O tom, že to byla pro farnost, již tvoří kromě Řečkovic také Mokrá Hora, Jehnice, Ořešín, Ivanovice a Medlánky, veliká událost, svědčí dobový tisk z 16. 10. 1900, který cituji v původním znění.

„Farnost řečkovská slavila včera veliký svátek – posvěcení svého obnoveného chrámu Páně a tří nových oltářů. J. E. vdp. biskup Dr. František Sal. Bauer zavítal v sobotu odpoledne do Řečkovic prapory ozdobených. Uvítán byl od spolků veteránských a školní mládeže od ndp. faráře a konsistorního rady Jos. Kováře a nadučitele p. Filkuky, jenž v pěkné řeči ujistil J. E., že sbor učitelský vychovávat bude svěřené dítky, by byly důstojnými chrámy Ducha sv. Ve škole k tomu přiměřeně a vkusně upravené uložil J. E. ostatky  svatých určené pro nové oltáře, pomodlil se předepsané církevní hodinky s duchovenstvem a promluvil povzbuzující řeč k horlivosti a obětavosti pro chrám Páně.   Na večer vrátil se J. E. opět do Brna. V obci bylo večer slavnostní osvětlení. Včera ráno přijel J. E. o 7. hod. do Řečkovic v průvodu svého sekretáře dp. Dra Františka Ehrmanna. Uvítán byl u fary od školní mládeže, družiček, spolků veteránských a hasičských z farnosti řečkovské, sborů učitelů a duchovenstva. Z fary odebral se průvod církevní za zpěvu mariánské písně „Tisíckrát pozdravujeme Tebe“ do školy, kdež začaly církevní obřady žalmy kajícími. Ze školy odebral se průvod vedený  J. E.  biskupem ke kostelu, kdež ihned začaly posvátné obřady svěcení. Mezi tím co uvnitř kostel svěcen byl, kázal před kostelem P. Tomáš Šilinger o významu katolického chrámu. Po kázání odebral se církevní průvod opět do školy pro ostatky svatých, jež zaneseny do kostela a za předepsaných obřadů v nových oltářních kamenech uloženy byly. Po dokonaném svěcení obnoveného chrámu i nových oltářů sloužil J. E. pontifikální mši sv., za asistence vdp. kanovníků mrgra J. Vojtěcha, mrgra Jak. Kapusty, mrgra Dr. Jos. Pospíšila, vdp. děkana Cyrilla Riedla a vp. P. Spaziera. Posvátné obřady započaly o ½ 8 hod. a skončily až po 2. hod. odpoledne. Jménem školní mládeže a celé farnosti vyslovila žákyně J. E. srdečné díky za všechnu obětavost a námahu a zároveň ujistila, že všichni vážiti si budou posvěceného chrámu Páně. Dvě jiné žákyně podaly J. E. kytice. Řečkovský farní chrám Páně je velmi pěkně obnoven, nové oltáře jsou rovněž velmi vkusné. Vdp. faráři a konsistor. radovi J. Kovářovi, jakož i těm farníkům, kteří na obnovu a výzdobu chrámu Páně přispěli, náleží plný dík a uznání.“

Slavnost nově posvěceného chrámu dodnes připomíná pamětní deska za hlavním oltářem.

Ludmila Ulrichová

—————

Zpět