24.12.2010 08:43

Víte, co je nového?

Počasí třetí adventní neděle vypadalo, jako by chtělo názorně předvést, jak rosu dávají nebesa shůry. Od rána hojně padala shůry voda tekutá i tuhá, každý si mohl vybrat po libosti. A barva oblohy napovídala, že tomu tak bude aspoň do Tří králů. Zkrátka, na den jako stvořený pro návštěvu vánočních trhů to nevypadalo. Ale napojení procházky po vánočních stáncích na výpravu skautů na Petrov pro Betlémské světlo bylo tak časově výhodné, že se plánovaná a těšená výprava do města nakonec s deštníkovou výzbrojí uskutečnila. Jako už tolikrát předtím, se i v tento den ukázalo, že věci často dopadnou jinak, než člověk očekává. (Jak málo je v nás skutečné křesťanské naděje. Když nevěříme Bohu v malých věcech, že se o nás postará, jak mu chceme věřit, že má pro nás připravený příbytek v nebi?)

„No vidíte, dokonce nám i svítí sluníčko“, okomentoval tatínek potěšeně změnu počasí k lepšímu. „Ale slunko přece svítí pořád“, zněla pohotová synova odpověď.

To mi připomnělo, že jsme se kdysi s kamarády podobně povzbuzovali: „Hele, víš, co je nového? Přece že Boží láska je jako slunce…“

Slunko. Taková samozřejmost. Bylo včera, bude zítra. Kdo by si ho všímal. Až nám jej zakryjí mraky a šedivá obloha, uvědomíme si, jak nám v jeho světle a teple bylo dobře.

Bůh. To už jsem slyšel. Mockrát. Tolikrát, že už to ani neberu vážně. Že to se mnou pořádně nehne.

Advent je čas, kdy se v nás má probudit veliká touha po Bohu. Měli bychom po něm toužit, aby přišel do našich životů jako rosa na vyprahlou zem, jako chleba v hladu mém, jak se zpívá v jedné písničce. Nejsme-li ochotni pocítit hlad, jen obtížně pochopíme skutečnou cenu chleba.

Vánoce by se měly zrušit, povídal mi jeden unavený obchodník. Děti si naopak myslí, že Vánoce jednou do roka jsou nic moc. Přesto, že Boží láska je s námi každý den, buďme vděční za dar vánoc a za to, že v těchto svátečních dnech máme šanci a pozvání objevit konkrétní Boží lásku.Vyhlížejme ji podobně jako po deštivém období čekáme na sluneční paprsky. Nechejme ji prosvítit a prohřát naše srdce a naše životy.

-smer-

—————

Zpět