01.03.2020 09:33

Tříkrálová sbírka

Naše tříkrálová premiéra

Máme už zkušenosti s výchovou svých vnoučat, ale na tříkrálovou koledu jsme se vydali Jana, Blanka a já poprvé. Důkladně jsme promysleli, kdo co ponese, jak budeme zaznamenávat do mapy navštívené domy s poznámkami otevřel/neotevřel, jak si sladíme flétnu s kytarou, jak si rozdělíme role, sezpíváme se a vůbec. Jenomže skutečnost byla mnohem pestřejší a moje propracovaná logistika vzala za své už po čtvrthodince. Zapisovat něco zmrzlýma rukama skoro po tmě moc nejde. Sladit dva dřevěné nástroje vytažené z obýváku na mráz, to je marný podnik na celý večer. Každý z nás znal z dětství jiná slova koled. Někdy lidé otevřeli dřív, než jsme k jejich vrátkům dorazili všichni. Ale mělo to zvláštní půvab premiéry. Jana přizvala ke spolupráci svoji milou vnučku Vendulku, která to s námi seniory krásně zvládala. Po chvíli jsme už věděli, kdo zvoní, kdo udá tón, kdo nabídne cukříky s poděkováním, kdo představí projekty tříkrálové sbírky, kdo napíše křídou nade dveře a že nakonec popřejeme společně vlídnému člověku, někdy i celé rodince namačkané mezi dveřmi.

Téměř všichni se na nás usmívali, hlavně na kouzelnou malou zpívající Vendulku, která statečně nosila rychle těžknoucí kasičku a učila se děkovat nahlas. Někdo se i přidal a zpíval s námi. Někomu se zaleskla v oku i slza, když říkal, že jsme první, kdo u jeho dveří za desítky let zazvonil. Zpívali jsme i na samotě v lese, kde lidé kromě dobrého srdce a spousty dětí měli s sebou jen krmení pro zvířátka.

Do nové role jsme se ponořili tak, že jsme si zpívali i cestou od domu k domu. Druhý den už Jana při přání a loučení začala říkat, že příští rok přijdeme znovu. Aniž bychom se domluvili, vnímali jsme to také tak. Myslet na někoho druhého, třeba i neznámého, a svým koledováním přispět do velikého díla tříkrálové sbírky, bylo povznášející. Když člověk miluje bližního svého, miluje i sebe. Takže příští rok znovu…

L. O. Michele

PODĚKOVÁNÍ

Jménem Diecézní charity Brno ze srdce děkujeme všem koledníkům, vedoucím skupinek, duchovním a dárcům za podporu Tříkrálové sbírky 2020.

Na území brněnské diecéze (jižní Moravy) se letos vykoledovalo 30,2 mil. Kč, což je téměř o 2 mil. Kč více než v loňském roce.

V Brně dárci přispěli do kasiček 2 885 464 Kč, což je o 250 tis. Kč více než loni.

V Brně-Řečkovicích, Mokré Hoře a Jehnicích se vykoledovalo 174 204 Kč.

DĚKUJEME VÁM!

Mons. Mgr. Josef Zouhar, prezident Diecézní charity Brno

Ing. Mgr. Oldřich Haičman, MBA, ředitel Diecézní charity Brno

 

 

—————

Zpět