26.02.2017 10:09

Tanzánie 2017

Vědomi si toho, že ne všichni farníci jsou obdařeni internetem a podobnými vymoženostmi, přinášíme zde v tiskové podobě souhrn zpráv, které poslal o. Jan ze své letošní misijní cesty do Tanzánie.

31.1.2017, 19:03: Zdravime vsechny, kdo sleduji tuto cestu a vsechny podporovatele. Jsme v poradku zde, i kdyz jsme v Istanbulu meli zpozdeni. Nastesti jsme se stihli premistit mezi letadly uplne na posledni chvili. Nase kufry to vsak nestihly, nemaji nozicky. Tak tu na ne cekame. Meli jsme dnes uz jet vlakem do Mpangy, ale pojedeme az zitra autobusem. Bude to silny zazitek. Opet jsme navstivili trziste, kde jsme sehnali zavitove tyce na stycniky a samozrejme jsme nemohli nenavstivit Coco beach. Zdravime z Dar Es Salaamu. Jan, Tomas, Michal a Vojta

1.2.2017, 12:03: Afrika Vás naučí jedné důležité věci a to je čekání... Kufry stále nedorazily, tak máme další den k dobru v Dar Es Salaamu. Ale nezaháleli jsme a trochu jsme rozřezali (nechali rozřezat) závitové tyče. Místní borci jsou odvážní a flexu zapojili spojením drátů - bezpečnost na 1. místě :-). Udělal se nám tedy čas na to, setkat se s Eliškou Novákovou, která zde je pro organizaci "Bez mámy". Další možný čas odjezdu je zítra. Snad to vyjde. H a T a V a M

2.2.2017, 05:37: Dneska jsme se dočkali a kufry dorazily. Nejprve nám je nechtěli na letišti vydat, protože obsahovaly materiál, který běžní turisté nevozí. Musel zasáhnout otec Dotto a když vysvětloval úředníkovi, že jedeme pomáhat do Mpangy, tak došli k tomu, že úředník je také ze Mpangy a pak už to šlo lehce. Takže máme vše a doufáme, že v pořádku dorazíme. Přikládám foto z nádraží v Salaamu, na důkaz, že jsme v autobusu. H+T+V+M

2.2.2017, 21:47: Absolvovali jsme cestu nezapomenutelným autobusem. Zvláště nekterým z nás se hluboce vryl do paměti. Místní ridič je odvážný a nebojí se předjíždět, i když nevidí do zatáčky. Cestou jsme viděli žirafy, zebry, antilopy, lva, bůvoly, opice, slona, když jsme projížděli parkem Mikumi. Ale bylo jich jen málo, protože jsme projížděli kolem poledne a to se ostatní schovávali před sluncem. Podařilo se nám ujet během jednoho dne 600 km místními autobusy a po mistních cestách a to je docela výkon. Jsme v Mpanze, kde na nás čekala připravená ryba z řeky Mpangy. Zdravíme zpocení unavení po cestě do zasněženého Brna.

4.2.2017, 09:47: Zdravíme z prvního dne v Mpanze. Docela se dařilo, i když ráno jsme měli větší oči s tím, co chceme udělat. Ale přišlo do toho řešení nečekaného problému se sloupem navíc, pro který jsme museli dělat uložení a základ. Ve spolupráci s Amisem a místními zedníky se to podařilo a beton už zasychá. Podařilo se nám také vytvořit lešení, díky kterému budeme moci bezpečně pracovat v třímetrové výšce. Vojta si zde vytvořil improvizovanou laboratoř a už zkoumá vzorky říční vody. Co se týká obsahu minerálů, tak tvrdí, že zatím má kvalitu kojenecké vody. Bakteriálně se ještě uvidí. Říká, že ta studniční na tom bude zřejmě hůř, ale nikdy neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Místním borcům jsme dali do rukou aku vrtačky, které drželi poprvé v životě. Práce s nimi jim docela šla a už pochytili i česká slovíčka, jako třeba "dobrý". Mějte se fajn a užívejte sněhu. o. Jan a spol.

4.2.2017, 20:22: Zdravíme z Mpangy a přejeme hezký sobotní večer. Pokračujeme zdárně, podařilo se nám spolu s místními borci vytvořit a usadit pozednici. Z toho křivého řeziva, které je tu k dispozici je to docela zázrak. Michal vytvořil pracovní skupinu s Omarem a Hamisem a dále je zaučoval. Tomáš navštívil místní truhlárnu, kde nám docela obstojně ohoblovali fošny, ze kterých vytváříme sloupek a překlad. Během včerejška a dneška se z některých z nás stali rudoši, ale to asi patří na jiný kontinent. Poslali jsme vám tam trochu tepla, takže nám můžete poděkovat za oblevu. Snad už šaliny pojedou. O. Jan a spol.

5.2.2017, 20:47: Neděle je tu opravdu odpočinková. Ráno mše svatá, která pro nové návštěvníky byla velký zážitek. Michael po dvouhodinové mši říkal, že trvala snad jen půl hodiny. Po mši jsem s otcem Dottem uděloval svatoblažejské požehnání hořícími svícemi. Některé žehnané se nám podařilo pokapat voskem. Alespoň budou pořádně zdraví. Volné nedělní odpoledne jsme využili k výletu proti proudu řeky s cílem, dojít k vodopádu. To se nám nepodařilo, ale zase jsme se hezky projeli na motorkách a pak místním přívozem - loďkou vydlabanou z jednoho kmene. Prostě neděle byla fajn. Zdravíme všechny.

7.2.2017, 04:40: Dneska jsme začali s chutí, odpočatí po neděli. Nekteří (třeba Tomáš) naspali až deset hodin, takže ráno už se nemohl dočkat dalšího dobrodružství se střechou. Celodenní snažení se vyplatilo. Dokončili jsme sloupek verandy a trám nad verandou, Vojta zapojil filtry a místní hned začli s odběrem přefiltrované vody. Vůbec jim nevadilo, že si na ni musí nějakou dobu počkat. Omarovi a Isidorovi jsme svěřili dláta k vytvoření dlabů a vedli si velice dobře. Kluci se naučili i další české výrazy. Například:"Pojď dolů", který pak neustále opakovali, když už se setmělo a my jsme ještě byli na zdi. Mějte se krásně a užívejte oteplení. o. Jan a spol.

7.2.2017, 19:49: Na konci dnešního dne přemýšlíme, co napsat a nejlépe to shrnul Tomáš: "Dneska to byla opalovačka i s koupačkou." Přes den bylo opravdu velké teplo, takže Vojtovi se krásně na tělo vypálilo bílé tričko. Pokračovali jsme s přípravou první vazby a ke konci dne jsme mohli slavit úspěch, ale to zrovna přišla ta koupačka. Po náročném vytažení konstrukce, při které se pod námi houpala stěna budovy, jsme potřebovali konstrukci držet v pozici ke smontování, když vtom do toho přišla bouřka s hustým slejvákem. Samozřejmě, dolů jsme zrovna nemohli....Sprška na konci dne však docela bodla. Mějte se krásně. J+T+V+M

8.2.2017, 20:17: Dařilo se dnes docela dobře, dopoledne jsme připavili všechny prvky pro nosníky a odpoledne jsme je kompletovali. Máme již tři připravené a jeden se nám z polovin podařilo instalovat. Překvapila nás však tma a museli jsme svou činnost ukončit. Vojta byl dnes v Mlimbě, aby koupil nějaký materiál pro instalaci filtrů, a byl také účasten opravy farní Toyoty, což byl pro něj velký zážitek. Říkal, že jednu hřídel svařovali na třikrát. Dvakrát se to holt nepovedlo. Nevyžádané koupání dnes nebylo, tak jsme byli docela rádi. Vše ke na dobré cestě... Zdravíme do nejen Řečkovic. H+T+V+M

10.2.2017, 06:17: Čtvrtek:Tak se nám pomalu pobyt v Mpanze chýlí ke konci a střecha stále v nedohlednu. I když dneska se jž na dohled přiblížila. Dnesšní dělba práce měla své úspěchy. Tomáš s Omarem připravovali vazby a druhá skupina ve složení: o. Jan, Michal, Hamis a Isidor montovala jejich výrobky na budovu. Šlo nám to docela dobře a  Otec Norbert večer prohlásil, že teď už věří, že to do soboty dokončíme :-). Vojtu chytl průjem a zvracení, ale po nasazení léků se to k večeru zlepšilo. Největší pozdvižení dnes zařídil otec Dotto. Nejprve ráno, když zavítal do školky a učil sptávně děti vyslovovat aeiou. Potom děti odměňoval sladkostmi. Odpoledne vyrazil se svým zájmovým kroužkem "Mladý lovec" s prakem na lov opic. Byl úspěšný a děti  z toho měli obrovskou radost. Opici potom upekli na ohni pro místní psy, protože jsme v oblasti, kde se opice nejí. Zdravíme do Česka a přejeme požehnané dny.

10.2.2017, 20:40: Je pátek a náš pobyt zde v Manze se pomalu blíží ke konci. I kostrukce střechy roste, zítra snad položíme plech, usadíme rýny a bude hotovo. Vojtovi už je lépe a s otcem Norbertem připravovali latě. V týdnu zde přes noc byl velký déšť a bouřka a Dotto dnes přišel s fotkami několika zničených domů, jeden z nich patřil traktoristovi, který dříve pracoval pro farnost. Tak doufáme, že takto také nedopadne naše dílo.

11.2.2017, 22:04: Ráno jsme se probudili všichni s myšlenkou, že dnes naše dílo dokončíme, jenže drobností, které bylo potřeba dokončit bylo příliš mnoho, tak se to nakonec nepodařilo. Čekáme  na dodávku hřebenového plechu, který měli přivézt v poledne, ale ani večer tu ještě není. Konstrukce je celá připravená a čeká jen na pokrytí plechem.  V pondělí nás tedy čeká zatlouct asi 1200 hřebíků a dílo bude hotovo. Večer jsme udělali krásnou zkušenost s místní kulturou. Vyrazili jsme spolu s otcem Dottem na místo, odkud se každý večer line hudba. Bylo tam celkem živo a dokonce jsme se zapojili do tance, což bylo pro místní velké pozdvižení. Přejeme požehnanou neděli, kterou prožijeme na bohoslužbě v Ngalimile.

12.2.2017, 20:49: Poklidné nedělní ráno, u kostela zabijí místní mladík před mší svatou ovci, ministranti už chystají kadidlo, ženy kousek dál vaří pořádný hrnec rýže. Chystá se slavnost pro děti ze společenství "Holly childhood", které u nás známe jako "Misijní klubko." Odpoledne slavnost vrcholí čtyrhodinovým tancem. Po návratu z Ngalimily jsme se také zapojili. Krásná neděle.

13.2.2017, 19:43: Tak první polovina střechy pokryta plechem...

16.2.2017, 7:41: Zdravíme už z Dar Es Salaamu, kam jsme právě teď dorazili. Cesta nám sem trvala den a půl. Ale popořadě. V úterý jsme se probudili s jasným cílem: do oběda dokončit střechu a po obědě v klidu vyrazit do sirotčince v Mbingu. Plán se podařilo naplnit, ale jen fakticky, časově to bylo horší.

Střecha byla do oběda hotová, ale oběd byl až v pět hodin. Vojta zapojil pískový filtr, takže se voda začala čistit. Rozloučili jsme se s našimi pomocníky Hamisem, Omarem a Isidorem a vyrazili do Mbingu. Tam nás čekali s bohatou pozdní večeří, povykládali jsme se sestrou Annou a padli jsme do hlubokého a snad zaslouženého spánku. Dnes celý den na cestách s malým zpestřením, píchnutým kolem. Zítra nás čekají nějaké nákupy a Coco Beach. Tímto se loučíme, děkujeme za podporu a za modlitby. Jan, Tomáš, Michael a Vojta

—————

Zpět