22.02.2015 09:41

Tanzánie 2015

Rok s rokem se sešel, otec Jan zas do Afriky vešel… Tímto chabým básnickým pokusem uvádíme souhrn zpráv, které výprava redakci zasílala.

24.1.14:22

Zdravime vsechny z letadla spolecnosti Turkish airlines, prave cekame na odlet. Zjistili jsme, ze v nasi skupine je terorista. Vaclavovi objevili v batohu pilku na zelezo. Chvili se dohadoval s celniky, ale pak rezignoval a priznal i nuz. Zitra rano ve tri budeme v Dar Es Salaamu.

25.1.20:31

Zdravime vas z Dar Es Salaamu! Proleteli jsme sem kolem 3. hodiny ranni a jeste jsme na par hodin zalehli. Dnesek patril skutecne Hospodinu. Proste nedelni pohoda. pozdni snidane, pak mse svata a pak hned obed. Takto posileni jsme vyrazili na plaz Coco beach, kde jsme stravili cele odpoledne. Skakali jsme tam do prilivovych vln Indickeho oceanu. Jako belosi jsme tam byli v naproste mensine, ale zase jako jedni z mala jsme umeli plavat. Pak dorazil Moses, se kterym pripravujeme filtraci vody, probrali jsme s nim potrebne detaily a zitra s nim vyrazime kupovat vodni filtr. Z poklidneho Msimbasi centra zdravi Josef, Petr, Vaclav a Jan.

26.1. 20:27

Zdravíme ze Msimbasi centra, našeho zázemí v Dar Es Salaamu. Dneska byl úspěšný den, ale velice náročný. Ve výhni velkoměsta jsme dělali výběrové řízení na dodavatele vodního filtru. Byl to boj, ale nakonec byl zdárně zakončený nákupem filtru z Keni. Stál nás 1,3 mil TSH. Po nákupu filtru jsme vyrazili nakupovat do slumu další potřebné věci. Sehnali jsme instalační materiál a ocelové tyče pro ruční startér traktorů. Zítra vyrážíme do Ifakary. Jan, Petr, Josef a Václav

27.1. 18:57

Původně jsme dneska již chtěli vyrazit do Ifakary, ale ještě bylo potřeba nakoupit nějaké drobnosti. Přitom jsme dobrou náhodou zjistili, že je možné vytvořit filtraci ještě trochu jinak. Nové řešení by stálo cca 3,6 mil TSH, ale díky Václavovi a Petrovi se podařilo usmlouvat cenu na 3 mil. Ušetřené peníze jsme vzápětí s Josefem hned utratili za další potřebný materiál. Z důvodu šetření jsme materiál nakupovali v jednom divokém slumu města. Nejsilnější byl zážitek z místní jídelny, kam jsme se padajíce hlady museli odvážit (viz foto). Jídla bylo dost, ale všichni s obavami očekáváme reakci trávicího traktu. Jedna místní dívka mi říkala, že mě miluje. Láska nebyla opětována. Zítra tedy konečně vyrážíme do Ifakary. Zdraví Jan, Josef, Petr a Václav

28.1.22:14

Zdravime z Ifakary, kam jsme prave dorazili a opet to byla rallye. Dopoledne jsme jako zazrakem sehnali relé, o kterem si Josef myslel, ze je nesehnatelne.Cestou pres park Mikumi jsme videli letos jen par antilop a jednu opici, zadneho lva. Nyni sedime na zaprazi hostelu, protoze v centru Betlem nebylo tentokrat misto. Budeme tam zitra slavit msi svatou s mentalne postizenymi detmi. Loucime se za zvuku cikad. Dobrou noc.

29.1. 21:31

Tak jsme dneska dorazili do Mpangy, kde zítra začneme instalovat filtry a servisovat traktory. V Ifakaře jsme den začali mší svatou s mentálně postiženými dětmi a pak nám otec Basil popisoval, jak centrum funguje. Starají se zde o 120 hendikepovaných dětí a letos začali tři z nich po vyučení zaměstnávat.

Následovala návštěva u otce biskupa, se kterým jsme debatovali o vznikajicím projektu brněnské Charity pro diecézi Ifakara. Provedl nás učňovskou školou, která byla kdysi švýcarskými misionáři dobře vybudována, ale teď je v zoufalém stavu. Chybí náhradní díly na opravu a údržbu truhlářských strojů. Byla zde i spousta dalších dílen. Všechny stály, protože momentálně nefunguje ani připojení na elektřinu. Úplně nás fascinovala tkalcovská dílna, která jediná běžela, protože tu skupina žen tkala na ručních stavech, které znáte například z filmu Krakonoš a lyžníci. S tím rozdílem, že toto je dnešní realita Tanzanie, žádné muzeum. Otec biskup by do všech dílen uvítal jakékoliv staré stroje od nás. Dále otec biskup nabízel místo dobrovolníka, který by zde dělal správce. Někteří o tom začali uvažovat. Po cestě jsme se jako vždycky stavovali v sirotčinci v Mbingu. Tam se na nás vrhly místní děti. Načerpali jsme zde energii jak z jídla, tak z dětí a pokračovali v jízdě, která se stávala stále méně pohodlnou. Při velmi náročné cestě jsme se naučili používat klalson jako místní, ale i tak jsme za sebou bohužel nechali dvě mrtvé slepice. Do Mpangy jsme dorazili se soumrakem. Uvítal nás pan kaplan Doto. Místní mladíci pomohli vyložit auto a uléháme k odpočinku. Myslime na vás v modlitbě. Dobrou noc

30.1. 19:14

Dnes jsme plně naběhli na režim v Mpanze. Ráno mše svatá s místními sestrami a několika farnicemi a pak už hurá do práce.Sestra Valerie nás překvapila tím, že si pamatovala všechna slovíčka (oči, uši, pusa, nos..), která jsme ji minulý rok naučili. Naši práci jsme úspěšně zahájili na všech frontách a podařilo se seřídit a opravit mikroskopy, nainstalovat další panel k stavující UV lampě a kompletně rozebrat motor traktoru (všichni teď jen tiše doufáme, že to Václav taky zase poskládá zpátky).

Zaznamenali jsme i "drobné" neúspěchy. Přestože jsme vše, v daných podmínkách, nejlépe připravili, nová svářečka připojená na místní dobrodružný generátor, nám po dvou nesmělých svarech....vybuchla. Náš pan farář nám málem spadl ze střechy, protože se ukázalo, že v Tanzanii dokážou na střechy vyrobit vlnitý pozinkovaný plech tloušťky papíru. Budeme ji asi muset vyztužit nějakým bambusem než na ni nainstalujeme panely pro solární pumpu. Za zmínku ještě jistě stojí zdejší skvělé kuchařky. Včera jsme jedli buvola, dnes výbornou antilopu. Myslíme, že je toho na jeden den až dost, takže už se všichni těšíme do postele.
Všechny doma srdečně zdraví otec Jan, Václav, Jožka a Petr

31.1.20:17

Dnešek začal velmi dobře, protože jsme objevili příčinu vyhoření naší svářečky. Po změření  místního generátoru jsme špičkové napětí  naměřili až 1000 V. Jožka se dnes věnoval opravě místní elektroinstalace. Mnohokrát jsme od něj slyšeli z různých míst zvolání: "To snad není možný". My jsme s Petrem byli dopoledne nechat něco svařit v Mlimbě a pak se nám podařilo dokončit kozu - konstrukci na uchycení solárních panelů a místní lešenář nám postavil bambusové lešení na střechu svázané sisalovým provázkem. V pondělí ho vyzkoušíme. Vašek večer zkompletoval traktor, zkoušeli jsme ho i roztáhnout, ale vzdoroval. Necháme vše na pondělí a zítra si užijeme neděli. Přejeme krásný sváteční den.

1.2. 20:21

Dnešek byl v nedělním tempu. Ráno jsme vyrazili na mši do místní "kaple", kde vyrábí betonové tvárnice pro okna (viz dřívější foto). Pak byla mše v Mpanze s místními rytmickými a intenzivními zpěvy. Po mši jsme si dali kávu a šli jsme na poklidnou vycházku k řece. Krokodýli letos nejsou údajně tolik nebezpeční, tak jsme byli u řeky docela klidní a změřili jsme hloubku řeky. Místní obyvatelé se sběhli a čekali senzaci. V řece naštěstí žádná neproběhla, tak jsme se vydali dál a způsobili ji tím, že jeden z nás  vylezl  na kokosovou palmu (viz foto). Po obědě jsme si vychutnali siestu, protože se při tropickém vedru nedalo podnikat nic jiného. V pozdním odpoledni jsme šli obhlédnout, jak se vyrábí místní mírně alkoholický nápoj bamboo juice. Při výkladu otce Dota přišel jeden z nás, že ho pokousal pes, takže jsme exkurzi museli přerušit a pokračovali jsme po dezinfekci rány. Dezinfikovali jsme se preventivně všichni. Při exkurzi vesnice jsme navštívili nově zrekonstruovaný dům farnosti pro ubytování hostů, pak dům katechety s ochutnávkou bamboo juicu, pak místního provozovatele elektrogenerátoru a nakonec místní bar, kde měli pouze teplé pivo. Večer jsme podebatovali s Norbertem o nomádských kmenech a tak zakončujeme dnešní odpočinkový den. S pozdravem JJPV.

2.2. 18:19

Po včerejším volném dnu jsme pokračovali v našich úkolech. Václav rozchodil a vyladil motor traktoru, takže na něj může být jeho žena Markéta náležitě hrdá. Pes, který ho včera pokousal, byl naštěstí očkován. Josef se věnoval tréninku běhu. Ráno běhal po bamboo juicu a odpoledne běhal s nahřátými trubkami asi 200 m od místa nahřívání trubek k místu instalace. Petr naučil místní děti  české slovíčko "bonbón". Když dal poprvé místním dětem bonbóny, tak je začaly cucat v celofánu. Museli jsme jim názorně ukázat rozbalování bonbónů. Večer jsme úspěšně  po bambusovém lešení vynesli na střechu solární panely s těžkou konstrukcí. Tím bylo završeno naše třídenní snažení. Václav si moc pochvaluje spolupráci s místními mechaniky, kteří mu asistují a každý den jich přibývá. Zdravíme všechny. JJVP

3.2.21:24

Dneska vás jen krátce pozdravíme, bylo tu dnes velké vedro, tak jsme z toho vyřízení. Přijela na návštěvu sestra Annatolia, představená sirotčince v Mbingu, která má zájem o traktor pro jejich hospodářství, ale bohužel jsme ji museli zklamat. 
JJVP

5.2.03:04

Dnes bychom vám chtěli podat zprávu z pohledu místních obyvatel. Ráno jsme viděli šťastného otce Norberta, když jsme mu sdělili, že solární čerpadlo tlačí vodu do jeho nádrže. Kolem deváté hodiny jsme viděli šťastného rolníka, který vyrážel na pole s opraveným traktorem. Kolem desáté hodiny jsme viděli šťastné sestry, když jim Jožka začal montovat na zeď v kuchyni nové rozvody pro čistou vodu. To bylo naše úspěšné dopoledne. Odpoledne přišly na všech frontách problémy, ale nechceme   vás s nimi zatěžovat. Stačí říct, že  se s nimi vypořádáme zítra, možná i pozítří, nebo v dalších dnech. Je večer, máme toho plné kecky a jsme opravdu rádi, že se za nás tolik lidí modlí. Práce je tu na tři roky a máme už jen pár dní. Už jsme chtěli končit, ale jeden z nás, trvá na tom, ještě zmínit, že jsme na oběd měli hrocha. Byl výborný. A byl i k večeři. Abyste si představili, chutná jako hovězí. Také jsme si oblíbili specialitu místního kaplana, profesora islamistiky, Dota, piripiri (opravdu velmi velmi ostré chili papričky v oleji). Budou nám v Evropě chybět. Srdečně zdraví a opravdu na všechny vzpomínají - Petr, Jan, Jožka a Václav

5.2.19:28

Dnešek byl ve znamení další práce a narůstající únavy. Z instalatérů se na chvíli stali kanálníci. Protože čištění nádrží na vodu spíše připomínalo údržbu kanalizace. Nicméně se podařilo nainstalovat pískový filtr a s těžko popsatelnými problémy kvůli nekvalitním spojkám, zdárně otestovat celý systém. Solární pumpa načerpala čistou vodu, takže jsme se dnes byli schopni konečně umýt a jsme znovu k rozeznání od místních obyvatel. Systém vodní filtrace už se taky zdárně rýsuje. Servis traktorů je v podstatě ukončen a probíhá testování. Mezitím se vytvořil pořadník místních obyvatel na opravy jejich vraků. Začíná se pomalu projevovat únava. Jeden z nás už dnes večer trochu odpadl. Doufejme, že je to jen momentální slabost. Budeme ho muset zítra více hlídat. Z Mpangy všechny doma srdečně zdraví Václav, Jožka, Petr a jeden z nás

6.2.20:17

Milí doma, vzhledem k tomu, že se otci Janovi do rána neulevilo, zavedli (já, jeden z nás)  jsme ho hned po ránu do dispenzáře, kde mu krevní testy potvrdily malárii. Naštěstí hned v prvním stadiu. Z Mlimby mu okamžitě byly dovezeny silnější antimalarika, takže by měl být brzy v pořádku. Už odpoledne se mu po lécích ulevilo natolik, že přesto, že jsme se všichni snažili ho udržet doma, začal pocházet po farnosti a tlačil se i k práci. Zbytek týmu tedy nasadil všechny síly, abychom naše projekty co nejrychleji dokončili i ve sníženém počtu. Václav se dnes věnoval prvnímu z vraků a se svým spíše snaživým než šikovným učňovským střediskem, které se kolem něho za těch několik dní spontánně vytvořilo, dokázal za použití hrubé síly (traktoru) spravit ohnutou nápravu havarovaného vozidla, s kterým si nedokázali poradit ani v servisu v Ifakaře. Jeho manželka Markétka, na něj opravdu muže být pyšná. Místní jsou z něj tady tak nadšení, že by si ho tady nejraději nechali.

Jožka zase bodoval u sestřiček. Výborně si osvojil místní systém údržby trávníků. Chystá se prodat svoji motorovou sekačku a zavést tento systém doma. Všichni proto se soucitem myslíme na jeho syny. Dokončili jsme instalaci flitrů a solárního systému u sester a dodělali solární pumpu včetně hlídaní hladiny v nádržích. Celý systém teď funguje automaticky a stačí, aby se doplňovala voda do hlavního tanku, odkud se čištěná přečerpává do horní nádrže a odtud zásobuje faru a obě UV lampy na faře i u sester. Tato věc přinesla i nečekaná další pozitiva. Tím, že do fary teče čistá voda, začala krásně téct voda ze všech kohoutků, které se do té doby ucpávaly nečistotami. Petr se taky pochlapil.  Když dokončoval montáž hladinového snímače v zásobníku na vodárenské věži, utopil v ní nářadí, které teď bude muset vylovit, i když doufal, že tam už nikdy nebude muset lézt. S velkými pozdravy a milou vzpomínkou na všechny blízké, přátele a spolufarníky se loučí otec Jan, Petr, Jožka a Václav.

7.2.19:10

Sobota byla dost odpočinková, dodělávali jsme poslední drobnosti a po obědě jsme si dopřáli výbornou siestu. Léky na malárii začaly působit, takže příznaky ode mě odcházejí, ale ostatní si začínají stěžovat. Doufáme, že to je pouze důsledek dnešního dusného počasí. Petr dneska vylovil ztracené nářadí ze sudu. To bylo radosti. Největší zážitek přišel večer, kdy jsme jeli za místním kovářem zakalit startovací kliky k traktorům. Jeli jsme tam autem po pěšině pro jednostopá vozidla. Kovář byl vitální postarší chlapík, který u své výhně doslova tancoval. Tyče jsme zakalovali do vyjetého oleje, který se tak rozehřál, že vzplál a měli jsme co dělat, abychom mu nezapálili chalupu. Tyče jsme chtěli hned po příjezdu vyzkoušet a podařilo se mi u toho akorát vykloubit rameno. Za poslední rok už po čtvrté, takže jsem instruoval Petra, jak ho má vrátit a podařilo se to. Zdraví vás Jan, Václav, Josef a Petr

8.2.20:19

Tuto neděli jsme na mši vyrazili do Ngalimily. Minulý týden tam Doto čekal se mší na farníky hodinu. Jak říkal, náležitě je vyplísnil, takže tento týden již určitě budou včas. Nicméně při příjezdu tam nebyla ani noha. Doto se je tudíž jal zvonem svolávat tak divoce, až ho zasekl hlavou dolů. Poté co jej otec Jan uvolnil, ujal se funkce zvoníka Petr. Tomu to šlo lépe, ale nakonec jej zasekl taky. Zhruba do hodiny se pak sešla celá farnost a začala krásná rytmická mše. Václav se nechal tak strhnout, že se s dětmi z holly childhood pustil do tance, čímž způsobil u místních hotové pozdvižení. Po obědní siestě jsme se šli ještě s Dotem projít do vesnice na poslední ochutnávku bamboo juice. Václav se nám tam na hodinu ztratil a našli jsme ho nakonec, jak vozí děti na vypůjčeném kole. Pak už nás jen čekala poslední výborná rozlučková večeře u sester. Na ní nám otec Norbert poděkoval za dílo, které jsme zde s pomocí Boží udělali a zejména požádal o vyjádření vděčnosti farníkům v Řečkovicích za podporu této mise. Teď už se jen sbalíme a zítra brzy ráno vyrazíme směrem na Morogoro. S vděčností za veškerou podporu a modlitby našich blízkých a spolufarníků se loučí otec Jan, Petr, Jožka a Václav

9.2.20:36

Dneska jsme se rozloucili se vsemi v Mpanze. Jeli jsme terenni Toyotou a cestou jsme brali deti do skoly. Cesta byla dobrodruzna,protoze na mnoha mistech byla spousta blata po predchozich destich. Sestra Anna ze sirotcince v Mbingu nas pozvala na snidani, na kterou jsme dorazili asi v 10 hod. A konkretne Petra dojali mali cerni caparti temer k slzam. Sestra Anna opakovala nekolikrat to, ze by v sirotcinci potrebovali traktor na obdelavani jejich 100 ha pudy. Cesta pres park Mikumi se vydarila, protoze jsme videli slona, buvola, zebry i antilopy. Vaclav ji prozil na korbe, aby byl zviratum blize. Cilem nasi dnesni cesty bylo Morogoro, kde je nas vystupni bod do divokych ulugurskych hor. Zdravime do Ceska.

11.2.18:49

Dnes jsme se přesunuli do pobřežního Dar Es Salaamu, kde odpočinkově strávíme poslední den. Hory Uluguru byly krásné, vystoupali jsme tam na Lupanga peak a prožili krásnou mši svatou. Všichni jsme v pořádku a těšíme se na vás. Děkujeme za vaše modlitby a za všechny vaše dary, které jsme zde mohli předat. Pán Bůh zaplať. Loučí se Jan, Josef, Václav a Petr

—————

Zpět