28.09.2015 12:10

Společenstvo prstenu aneb Střípky z farního tábora

Kratochvíle, zvaná farní tábor, se pro velký úspěch konala letos o prázdninách již potřetí. Na louku u Hodova se tentokrát vydal Gandalf se svými společníky Aragornem, Pipinem, Frodem a dalšími, aby podle kultovní knihy (a filmu) Pán prstenů prožívali svá prázdninová dobrodružství. Počasí, které by se ve velkoměstě zdálo být pekelně horké, bylo v přírodě příjemně snesitelným, a loni obávané ranní koupání v rybníčku bylo letos příjemným osvěžením. Přesto jsme si zažili i jednu prudkou bouřku právě uprostřed výpravy jednotlivých družin, a ta důkladně prověřila nejen vybavenost do deště, ale také vytrvalost a odolnost jednotlivců, soudržnost skupinek a především byla zkouškou velitelských schopností a obětavosti jednotlivých vedoucích. Večerní vyprávění u ohně pak poskytlo neobyčejnou mozaiku zážitků:

„… Já jsem se namazal opalovacím krémem a pláštěnku jsem zahodil (to se později ukázalo jako osudová chyba, pozn. aut.) … ty jsi šel vpředu, tak nevíš, jak bylo nám vzadu … no a pak přišla taková sprška, nebo spíš sprcha … já jsem se cítil, jako bych se sprchoval a neutřel se … a pak jsme viděli myš, jak se vyhrabala ze země a pak jsme ji honili a byla úplně mokrá (jako myš, pozn. aut.) … a pak jsme svačili, to je pravda … šli jsme po cestě a doufali jsme, že to bude ta správná … a ještě jsme se modlili ke svatému Antonínovi, to je patron ztracených věcí … a pak jsme potkali Aragorna s Galadriel, a oni nás svezli, byli jsme čtyři vzadu a v kufru tři, a pak nás Aragorn vysadil, aby nebylo poznat, že nás svezl …“

Pro úplnost dodáváme, že svatý Antonín měl vše pod kontrolou a všechny skupinky do večera dorazily do tábora. Ani živelné pohromy typu vosy u jídla (a vlastně všude) a invaze mravenců do teepee nedokázaly zkazit táborníkům skvělou náladu. Domů jsme se vraceli s pestrou množinou zážitků od pozorování východu slunce při noční hře J přes názornou ukázku práce rychlé záchranné služby (nebojte se, nikomu se nic vážného nestalo), velkou molitanovou bitvu, souboje v přehazované, cestu k Hoře osudu, až k velké závěrečné hostině a kolektivnímu spaní pod nebem plným hvězd.

Děkujeme všem, kteří tento tábor pro děti z farnosti připravili, i všem majitelům sepjatých rukou, kteří svoje modlitby investovali právě na konto farního tábora.

-maš-

—————

Zpět