01.12.2013 09:46

Setkávání seniorů ve farnosti

Milé seniorky a senioři, rády bychom vás oslovily nabídkou možnosti setkávání v našem novém farním společenství seniorů.

O co jde?

V červenci letošního roku nabídl v ohláškách otec Jan kurz, který vyhlásilo Centrum pro rodinu a sociální péči ve spolupráci s Pastoračním střediskem Brněnského biskupství pod názvem: Vedoucí farního společenství seniorů. Protože mě tato nabídka oslovila, vyplnila jsem přihlášku a spolu s paní Trnkovou jsme se do kurzu přihlásily. Přiznávám, že jsme obě prosily Boha o radu, jestli s něčím takovým máme v naší farnosti vůbec začít. Navzájem jsme si jedna druhé dodávaly odvahu, až jsme došly k závěru, že s pomocí Boží tento krok učiníme.

Dovolte malé vyznání, co v průběhu absolvování kurzu rozhodlo za mě. Byla to homilie Svatého otce Františka 26. 9. 2013 u příležitosti Mezinárodního setkání rodin v Římě.

V ní mimo jiné poukazuje na apoštola Pavla, který na sklonku života činí zásadní bilanci a říká: „Víru jsem uchoval“ (2Tim 4,7). Ale jak ji uchoval? Uchoval víru, protože se neomezil na to, že ji bránil, nýbrž hlásal ji, šířil a nesl ji daleko. Přijal odvážná rozhodnutí, šel na nepřátelská území, nechal se provokovat vzdálenými, odlišnými kulturami a hovořil směle a beze strachu. Svatý Pavel uchoval víru, protože ji daroval tak, jak ji přijal.

Můžeme se ptát: Jakým způsobem opatrujeme v rodině svoji víru? Držíme ji pro sebe, ve své rodině, jako privátní dobro, jako bankovní konto, anebo se o ni dovedeme dělit svědectvím, přívětivostí a otevřeností vůči druhým? Křesťanské rodiny jsou misionářské rodiny v každodenním životě, konají všední věci a přidávají do všeho sůl a kvas víry!

Tolik z homilie papeže Františka. Asi si řeknete, proč zmiňuji rodinu, ale Církev je také naše rodina a senioři naší farnosti do této rodiny také patří.

Naše MOTTO zní: „Je důležité nalézat soulad duše i těla...“

Program: Vzájemné seznamování, hlavní duchovní téma (může být také zaměřené na konkrétní námět, situaci nebo výročí), různé aktivity tréninku paměti, procvičování psychomotoriky, společné modlitby (pod kůrem u nástěnky bude krabice v podobě schránky, kam budou moci všichni farníci vkládat lístečky s prosbami o modlitbu, poděkováním modlitbou, různé náměty a připomínky).       

Půjde prostě o vzájemné sdílení a propojení v rámci celé farnosti.

Kdy to vypukne?

První setkání se uskuteční 16. ledna 2014, tj. ve čtvrtek po ranní mši svaté.

Kontakty: 549 272 897 (Trnková)

                  603 431 243 (Suchánková)

E-mail: senioriFUrec@seznam.cz

 

Na společné schůzce seniorů se na vás těší Růžena Trnková a Jana Suchánková.

—————

Zpět