01.12.2019 09:15

Pravý smysl pomoci bližnímu

V minulém měsíci jsme oslavili třicet let od svatořečení sv. Anežky České. Ještě si dovolíme k tomuto významnému a krásnému výročí přispět několika slovy. Pro nás všechny je to jistě připomínka hluboké pokory a příležitost k zamyšlení nad tím, jak přistupujeme k našim bližním. Právě sv. Anežka se, kromě své starosti o český národ, stala svatou patronkou péče o chudé, potřebné, staré a sociálně vyloučené lidi. Snažila se jim předávat nejen víru a modlitbu, ale také k nim přicházela s dobrou vůlí a pomocnou rukou.

Zkusme se proto i my zamyslet a položit si zdánlivě jednoduché otázky: Jak mohu pomáhat lidem ve svém okolí a kým pro ně jsem? Každá taková myšlenka nás může přivést k tomu, že v sobě najdeme radost a chuť být tu pro ostatní – i malý smysl pro každodenní dobročinnost. 

Něco malého, co udělá bližnímu velkou službu a radost, můžeme opravdu vykonat každý den. I když to sami ani jako velký skutek vidět nemusíme. Starší paní z našeho domu pomůžeme s nákupní taškou, zaskočíme na šálek kávy k sousedce, která žije sama, nabídneme mamince od vedle hlídání na pár hodin, aby si mohla zajít k lékaři, svezeme v neděli sousedy na mši svatou, nabídneme oblečení či sportovní potřeby, které již pro své děti nepotřebujeme… Bývají to malé věci, skoro by se chtělo říci samozřejmosti, které děláme pro naši rodinu a přátele bez jediného zaváhání. Jen nás nenapadne, že tuto pomoc potřebují i lidé, kteří rodinu ztratili a přátele nemají.

Máte zájem pomáhat lidem ve vašem okolí, můžete nabídnout nějaký čas osamělým a slabším lidem? Chybí vám rodina, potřebujete nějakou pomoc? Napište nám krátký popis toho, co potřebujete nebo jakou pomoc můžete nabídnout. Nezapomeňte prosím uvést na sebe kontakt. Na základě těchto kontaktů se pokusíme potom propojit všechny, kdo pomoc potřebují, s těmi, kdo ji nabízí. V mnoha případech lze zajistit i profesionální pomoc v rámci charitních sociálních a zdravotních služeb, které vám můžeme také pomoci zprostředkovat.

Své sdělení nám můžete poslat buď na emailovou adresu: pomocbliznimu@gmail.com nebo na lísteček do krabičky s názvem Pomoc bližnímu, která bude umístěna v kostele. Jednou týdně se budeme vašim nabídkám a přáním věnovat.

Irena Prokšová a Katarína Durkáčová, řečkovické farnice a pracovnice Diecézní charity Brno

—————

Zpět