25.12.2020 08:51

Papež vyhlásil Rok sv. Josefa 2021

Vatikán 8. prosince 2020 – Milovaný otec, citlivý otec, poslušný a přívětivý, otec tvořivě odvážný, setrvávající ve stínu – těmito přívlastky charakterizuje papež František sv. Josefa v apoštolském listu „Patris corde – Otcovským srdcem”.

Apoštolský list byl zveřejněn u příležitosti 150. výročí vyhlášení svatého Josefa za Ochránce všeobecné církve a papež František počínaje dnem 8. 12. 2020 vyhlašuje zvláštní rok věnovaný Ježíšovu pěstounovi.

Uprostřed současné celosvětové krize „můžeme zakoušet, že naše životy jsou spřádány a neseny obyčejnými lidmi, kteří jsou obvykle opomíjeni a nevyskytují se na titulních stranách novin a časopisů. Kolik jen lidí denně prokazuje trpělivost a dodává naději, snaží se nerozsévat paniku, nýbrž sdílenou odpovědnost,” píše papež František. „Právě tak jako sv. Josef, muž stojící mimo pozornost, „diskrétní a skrytý člověk,” v něm můžeme hledat „přímluvce, pomocníka a průvodce těžkými časy. Svatý Josef nám připomíná, že všichni ti, kdo se zdánlivě skrývají nebo jsou v druhé linii, mají výjimečně činný podíl na dějinách spásy.”  Svatý Josef vyjádřil své otcovství konkrétně, když učinil ze svého života službu, obětoval ho

mysteriu vtělení. V dějinách spásy je sv. Josef otcem, jehož křesťanský lid vždy velmi miloval.

Apoštolský list dále vyzdvihuje „tvůrčí odvahu” sv. Josefa, která umí měnit problém v příležitost a vždycky dává přednost důvěře v Prozřetelnost. Zdáli se někdy, že nám Bůh nepomáhá, neznamená to, že nás opustil, nýbrž že důvěřuje nám a tomu, co můžeme navrhnout, vynalézt a najít. Jakožto ochránce Ježíše a Marie, nemůže nebýt Ochráncem církve „protože církev je prodloužením Kristova Těla v dějinách.” „Každý potřebný, každý chudý, každý trpící, každý umírající, každý cizinec je tak „Dítětem,”, které Josef stále chrání.”

Sv. Josef, patron důstojnosti práce. „Práce se stává účastí na samotném díle spásy” - podotýká papež. „Rodina, které se nedostává práce, je více vystavena těžkostem, napětím, rozkolům a dokonce i pokušení rozkladu.”  Vybízí proto k „přehodnocení našich priorit”, aby žádný člověk a žádná rodina nezůstávali bez práce.

Bůh svěřil svatému Josefovi nejcennější poklady – Ježíše a Marii, a on to plně opětoval s vírou, odvahou, něhou, a pokorně plnil Boží vůli.

V poznámce č. 10 apoštolského listu papež František na sebe prozrazuje, že denně více než čtyřicet let recituje modlitbu převzatou z modlitební knížky ženské kongregace Ježíše a Marie: „Vznešený patriarcho, svatý Josefe, který můžeš učinit to, co je nemožné, pospěš mi na pomoc ve chvílích neklidu a těžkostí. Přijmi pod svou ochranu obtížné a svízelné situace, které ti svěřuji, aby došly šťastného konce. Můj milovaný otče, v tebe skládám celou svou důvěru. Ať mi neříkají, že jsem tě vzýval nadarmo, a poněvadž s Ježíšem a Marií můžeš všechno, ukaž mi, že tvoje dobrota je tak velká jako tvoje moc.”

V závěru apoštolského listu papež František píše: „Účelem tohoto apoštolského listu je vzrůst lásky k tomuto velkému Světci a pobídka, abychom prosili o jeho přímluvu a napodobovali jeho ctnosti a jeho rozlet.

Nezbývá, než úpěnlivě prosit svatého Josefa o milost milostí: o svoje obrácení.”

Jemu adresujme svoji prosbu:

Buď zdráv, ochránce Vykupitele,

a snoubenče Panny Marie.

Tobě Bůh svěřil svého Syna,

v tebe doufala Maria.

S tebou se Kristus stal člověkem.

Svatý Josefe, ukaž se otcem i nám,

veď nás cestou života.

Vypros nám milost, milosrdenství a odvahu,

a braň nás před vším zlem.

Amen.

„Dar zvláštních odpustků” spojených s Rokem sv. Josefa oznamuje dekret Apoštolské penitenciárie. Dar plnomocných odpustků lze získat za obvyklých podmínek, mezi které patří svátostná zpověď, svaté přijímání a modlitba na úmysl papeže.

Věřící musí odmítnout veškerou zálibu v hříchu a zúčastnit se akcí spojených s Rokem sv. Josefa při příležitostech určených Apoštolskou penitenciárií.

Plnomocné odpustky může získat ten, kdo se nejméně na 30 minut zastaví v rozjímání nad modlitbou Otče náš, nebo se zúčastní duchovních cvičení či jednodenního soustředění zahrnujícího meditaci nad postavou Mariina snoubence.

Také ti, kdo během tohoto roku po příkladu sv. Josefa vykonají skutek tělesného či duchovního milosrdenství, mohou získat plnomocné odpustky.

Dar plnomocných odpustků je rozšířen také na rodiny nebo snoubence, kteří se společně modlí růženec.

Plnomocné odpustky budou moci získat také ti, kdo svěří svou každodenní práci sv. Josefovi.

Apoštolská penitanciárie oznamuje možnost získat plnomocné odpustky také pro ty, kdo se pomodlí litanie ke sv. Josefu nebo jakoukoli jinou modlitbu ke sv. Josefovi, podle vlastní liturgické tradice, na úmysl pronásledované církve a za posilu pro křesťany vystavené různým formám útlaku.

Jako zvláště vhodné příležitosti k získání plnomocných odpustků se zmiňují svátky ke cti sv. Josefa, tedy 19. března a 1. května, ale také svátek Svaté rodiny, Neděle sv. Josefa podle byzantské tradice, 19. den každého měsíce a každá středa, která je v latinské církvi tradičně zasvěcená sv. Josefu.

V současném kontextu sanitárního ohrožení je dar plnomocných odpustků rozšířen zejména na staré lidi, nemocné, umírající a ty, kteří nemohou vycházet z domova. Podmínkou v těchto případech je odmítnutí záliby v hříchu, úmysl dostát všem stanoveným podmínkám, jakmile to situace dovolí, a modlitba ke cti sv. Josefa spojená s obětí vlastního utrpení.

Tak tolik k seznámením se s Rokem sv. Josefa vyhlášeným papežem Františkem.

 

Přeji všem Boží hod vánoční plný radosti, se srdcem naplněným štěstím a láskou, v jednotě s narozeným Pánem. Vše dobré nyní, i v roce příštím, s Boží Trojicí, Pannou Marií a sv. Josefem.

Jana Suchánková

—————

Zpět