05.04.2015 09:58

Ořešín

V letošním roce slaví jedna malá část naší farnosti 740 let od první písemné zmínky o své existenci. Tenkrát to byla vesnička, spíše jen pár chalup, s názvem Horus (z latinského Hortus - zahrada), teprve později Ohrzeschin, Worzeschin a nakonec Ořešín. Ve 13. století patřil Ořešín premonstrátskému klášteru v Zábrdovicích, který jej v r. 1325 prodal klášteru cisterciaček na Starém Brně. Po zrušení kláštera v r. 1782 připadl Ořešín náboženskému fondu a poté měnil vlastníky v rámci panství Staré Brno. Samostatná obec byla k Brnu připojena v r. 1971. Není bez zajímavosti, že první zmínka o Ořešíně je ještě o dva roky starší než u Řečkovic, a skoro o dvacet let než u Jehnic. Ořešín se řadí k nejstarším osídleným územím v městě Brně.

Je až k nevíře, že kopec obklopený lesy platil dle dochovaných zpráv klášterům daň nejen ve formě vypěstovaných plodin, ale i ryb.

Tato myšlenka se některým na Ořešíně tak zalíbila, že v současnosti při procházkách můžete být svědky budování rybníků v jeho okolí. Jeden se buduje při rakovecké cestě, druhý se rekonstruuje v Babích dolech a třetí se chystá na pomezí Jehnic a Ořešína. Další tři jsou ve fázi přípravy.

Ořešín pořádá každý rok před prázdninami v polovině června slavnosti Ořešínské léto. Ty letošní budou spojeny s oslavou zmíněného kulatého jubilea. Myslím, že připravovaný program by mohl být zajímavý i pro ostatní řečkovické farníky, proto si Vás o něm dovoluji informovat.

V pátek 12.6 v podvečer (čas bude ještě upřesněn) bude v areálu hřiště Na Příhoně sloužena děkovná mše svatá, po níž bude posvěcen prapor obce. V 18.30 bude následovat koncert, při němž zazní známé melodie ze slavných oper, operet i muzikálů přednesené předními interprety Janáčkova divadla a Městského divadla Brno.

Sobota 13. 6. bude koncipována již tradičně, dopoledne v 8.30. bude zahájen běh okolo Ořešína (různé kategorie i náročnost), v 10.00 následuje nohejbalový turnaj. Kdo by měl zájem se zúčastnit, může přihlášku podat na tel čísle 541237257 či na mailu info@oresin.brno.cz, kde následně získá bližší informace). V 15.00 pak ve sportovním areálu Na Příhoně začnou soutěže pro děti, které již poněkolikáté organizují naše farnice sestry Smejkalovy. Ve stejnou dobu, tedy od 15.00h, v hasičské zbrojnici proběhne ochutnávka výrobků z ořechů (slané/sladké) a ořechovic. V 17.00h se uskuteční soutěž v řezání pilou dvoumužnou a v klubovně na hřišti zahraje dětem Dědečkovo loutkové divadlo představení o mýtické historii Ořešína. Večer ve 20.00 se uskuteční v prostranství před restaurací U Pelikána taneční zábava. K poslechu i tanci budou hrát tři ořešínské kapely.

 

Srdečně vás všechny zve Jan Levíček

—————

Zpět