21.06.2015 09:32

NOC KOSTELŮ 2015

Onoho pátečního večera přilákaly otevřené dveře našeho kostelíka přes 500 návštěvníků. Letošní program nebyl tak bohatý jako v loňských letech, byl koncipován spíše k možnosti vnímat v prostoru chrámu Boží přítomnost a skvěle se doplňoval s výstavou obrazů paní Hejlové, umístěnou do boční kaple kostela. Paní malířka tentokrát představila tvorbu inspirovanou spíše duchovní tématikou a výstavu nazvala Cesta ke světlu. Témata obrazů byla různá: Kristus při poslední večeři, Marie s Ježíšem v náručí, obrazy svící a andělů doprovázené citáty k zamyšlení či pohlazení. Některé obrazy se osobně dotýkaly srdcí návštěvníků podle jejich osobního naladění, jako například obraz se zlatavými javorovými listy, které symbolizovaly šest dní a jeden prozářený list opodál znázorňoval neděli – den odpočinku nebo obraz lidské tváře, z které jsem vnímal něhu a lásku. Musím se přiznat, že na některé obrazy jsem se nemohl vynadívat a nakonec jsem si i jeden zakoupil a odnesl domů.

Recitál poémy „Legenda o princezně Anežce“ paní Jany Hlaváčkové, emeritní členky činohry Národního divadla v Brně a Miroslava Gabriela Částky, tvůrce Divadla jednoho herce, vyžadoval omezení volného pohybu návštěvníků, tak, jak si interpreti sami přáli. Pro mne velkým a milým překvapením byla i osobní účast autorky paní Zuzany Novákové. Touto cestou bych si dovolil ještě jednou poděkovat za krásný zážitek a ochotu u nás vystoupit bez nároku na honorář.

Každý návštěvník od organizátorů obdržel čajovou svíčku, kterou si mohl zapálit a přidat i nějakou prosbu nebo modlitební úmysl. Atmosféru potemnělého kostela, v jehož středu hořelo několik stovek svící ve tvaru srdce, poutavě dokreslovaly zpěvy z Taizé, ať už reprodukované, nebo v podání naší Scholy. Byl zde i prostor k osobnímu rozhovoru s návštěvníky či k rozhovoru o životě ve farnosti. Někteří poutníci využili také možnosti přímluvné modlitby. Několik příchozích se dotazovalo i na zaběhnutou nabídku aktivit z předchozích let, např. návštěvu kostelní půdy a věže. S úsměvem jsem jim dával naději, že snad tuto možnost budou mít v roce příštím.

Závěrem bych rád poděkoval všem letošním organizátorům a každému, kdo nějakým způsobem přispěl ke zdaru tohoto večera.

                M.D.P.

—————

Zpět