29.06.2021 12:31

Informace z FER

Milí přátelé,

než se rozejdeme na prázdniny, posílám krátkou informaci za farní ekonomickou radu.

Začal bych poděkováním Jožkovi Bartlovi za jeho znalosti a neústupnost. Hned vysvětlím. Před dvěma lety jsme náhodou při kontrole farních pozemků k našemu zděšení zjistili, že významná část pozemku uvnitř farní zahrady, při ulici Prumperk nad klubovnou, není zapsána na listu vlastnictví farnosti, ale města Brna. Při dalším zkoumání jsme zjistili, že se tak stalo svévolně v roce 1997 při procesu úpravy zápisů pozemků po sametové revoluci. Vyvolali jsme jednání s městem Brnem o vrácení pozemků. Bez překvapení se tak nestalo. Pokusili jsme se tedy pozemek směnit za jiný, podobně veliký, pro farnost nepříliš dobře využitelný, na ulici Uprkově. Jožka byl však od počátku neústupný v tom, že musí být možné takový zápis opravit změnou operátu. Vyhledal spolu s naším panem farářem Janem všechny podklady a po několika měsících dopisování, urgencí a odvolání se tato věc podařila.

Nyní můžeme svobodně přemýšlet, jak tento pozemek co nejlépe využít.

Z dalších záležitostí farnosti zmiňme pokračující stavební řízení na rekonstrukci kůlny na farní zahradě, které postupně probíhá – nyní již bylo vydáno povolení na demolici stávajícího objektu. Předpokládáme tedy, že bude možné rekonstrukci zahájit v roce 2022.

Možná jste již také zaznamenali, že po opravě bicího mechanismu znovu zní zvony z kostelní věže.

Je již také téměř dokončeno vybudování zázemí (kuchyňky) k farní herně. Díky Ottovi Schmidtovi se pro ni již také podařilo zdarma zajistit část profesionálního kuchyňského vybavení, které tam bude v nejbližších dnech nainstalováno. Nad novou kuchyňkou vzniká pěkný podkrovní prostor, do kterého se rozšíří skautské klubovny.

Nakonec vás chceme také informovat o prvním miniprojektu sociálního bydlení, který náš pan farář ve farnosti zrealizoval. Návštěvníci fary možná zaznamenali chlapíka, Mira Lacka, který tam pomáhá při různých stavebních činnostech. Jeho příběh je dosti silný a jeho život bezdomovce by jistě vydal na několik stránek. Nemám nicméně autorizaci o něm psát, takže kdo chce, může se s ním pobavit sám. Náš pan farář Kotík se rozhodl k praktické pomoci. Za symbolické nájemné mu pronajal jednu z opuštěných, zanedbaných a nevyužitých farních zahrádek nad Zamilovaným hájkem s chatkou. Spolu s Mirem chatku vyčistili, svépomocí opravili a rozšířili. Miro se nastěhoval, a dále si chatku vylepšuje a zútulňuje a moc si pochvaluje, že má konečně své zázemí, a to dokonce s krásným výhledem na Brno.

Touto radostnou zprávou se s vámi loučím a přeji požehnané prázdniny, odpočinek a Boží požehnání s přáním šťastného shledání po prázdninách.

Petr Prokš, za farní ekonomickou radu

—————

Zpět