21.02.2021 08:59

Informace z FER

Milí přátelé,

otevřete noviny – COVID, pustíte zprávy – COVID. Vypadá to, že země se přestala točit kolem své osy a namísto toho se točí kolem této nemoci. I když jsme si i my, křesťané, nechali zavřít (nebo nyní hodně přivřít) kostely, což se nepodařilo ani komunistům za minulého režimu, věřím, že se nenecháváme svazovat všudy přítomným strachem, ale těšíme se na největší svátky v roce - Velikonoce a také na jejich přípravu - postní dobu.

Proč jsem se vůbec pustil do této úvahy? Jednoduše proto, že způsob, jakým se řeší současná situace, devastuje nejenom osobní a veřejné finance, ale má významný vliv i na hospodaření farnosti. Po podzimní přestávce, kdy se FER ani nemohla sejít, vám tradičně přinášíme informace o hospodaření farnosti v roce 2020 a výhled na rok 2021 – viz tabulku.

Jak je na první pohled zřejmé, poklesly v roce 2020 příjmy ze sbírek o třetinu a z opatrnosti očekáváme stejný propad i v letošním roce. Děkujeme tímto všem, za finanční podporu farnosti v loňském těžkém roce.

Protože se účast na mších svatých z velké části přesunula na internet, obdrželi jsme dotazy, jak nejlépe přispívat na chod farnosti, když to tzv. „do zvonečku“ přímo na mši často nelze.

Nejjednodušším způsobem je poslat peníze přímo na účet farnosti:

5187984339 /0800.

Chtěli bychom vás k tomu povzbudit a můžete to nejsnadněji udělat třeba trvalým příkazem ve výši vašeho obvyklého příspěvku. Pokud nepotřebujete doklad pro odečet z daní, prosíme, abyste do poznámky k platbě výslovně uvedli „Kostelní sbírka“. Kostelní sbírky jsou totiž ze zákona pro farnost přímo osvobozeny od daně z příjmů. Dary mají složitější daňový režim. Děkujeme.

Hospodaření farnosti i tak skončilo víceméně vyrovnané. Je to proto, že nám v souvislosti s omezením provozu ubyly i některé výdaje, jako například platby za energie. Dále pak, z čehož ale radost vůbec nemáme, musely být zrušeny skoro všechny farní evangelizační projekty.

Stav finančních prostředků ke konci roku 2020 byl 2.377.613,09 Kč.

Z plánovaných velkých oprav a investic v celkové výši 995 tis. Kč se v loňském roce podařilo zrealizovat opravu kamerového systému (plán 50 tis. Kč, skutečnost 37,5 tis. Kč), opravu věže (plán 115 tis. Kč, skutečnost 199,7 tis. Kč) a nové, zvukotěsné okno na oratoři (plán 80 tis. Kč, skutečnost 76,6 tis. Kč). Plánovaný projekt rekonstrukce kůlny ve výši 200 tis. Kč je v běhu, ale bude vyúčtován až v roce 2021 - viz níže. Projekt opravy mostku a odvlhčení na faře se celý posouvá do roku 2021.

Rozběhla se příprava zázemí herny (kuchyňka, rekonstrukce kanalizace, příprava pro půdní vestavbu nad ní (plán 500 tis. Kč, v roce 2020 proinvestováno 221 tis. Kč). Tuto investici bychom chtěli letos dokončit (cca 300 tis. Kč).

Tím se dostáváme k dalším plánům na letošní rok. Rozpočet vychází ze skutečnosti roku 2020, i když všichni doufáme, že se podaří dosáhnout příjmů vyšších (třeba i výše zmíněnou možností posílat kostelní sbírky přímo na účet farnosti). Zejména doufáme, že se podaří vrátit k některým farním evangelizačním projektům. Z tradičních aktivit jsme zatím ale ponechali v rozpočtu pouze farní tábor.

U investic nebo větších oprav se musíme z opatrnosti držet při zemi. Nicméně život se nesmí zastavit, takže bychom rádi alespoň dokončili výše zmíněné zázemí herny a to včetně vnitřního vybavení kuchyňky (150 tis. Kč). Dále chceme dokončit projekt a povolení rekonstrukce farní kůlny (120 tis. Kč). Přípravu projektu generální opravy havarijního stavu mostku do fary z ulice Uprkovy (50 tis. Kč) a musíme provést opravu zvonů (50 tis. Kč). Celkem 670 tis. Kč.

Přeji nám všem milostiplné prožití postní doby, a jak řekl Ježíš po zmrtvýchvstání a třeba i papež Jan Pavel II. při své inauguraci: „NEBOJTE SE“. My přece víme – Pán je blízko.

Petr Prokš, za farní ekonomickou radu

—————

Zpět