28.06.2020 10:15

Informace z FER

Milí přátelé,

S přáním zachování zdraví a zejména zdravého rozumu se vám jako vždy hlásíme s krátkými informacemi z farní ekonomické rady.

Jak jste si možná všimli, proběhla kompletní oprava a doplnění kamerového systému v kostele. Stávající, často již vadné, kamery byly nahrazeny novými tak, aby bylo možno monitorovat v době uzavření všechny vstupy a téměř celý interiér našeho kostela.

Další věcí, kterou například řešíme, je to, že v roce 1997 došlo svévolně bez řádných dokumentů k zapsání části pozemku na zahradě fary do majetku města Brna. Tento stav se snažíme napravit změnou operátu na katastru nemovitostí, případně (pokud bychom neuspěli) směnou za pozemek obdobného tvaru a rozlohy, který byl zapsaný v téže době o několik desítek metrů směrem na západ mezi obytnými domy na Úprkově ulici a ulicí Prumperk do majetku farnosti. Úřední šiml je v této věci pomalý a nechce se mu, nicméně pro nás je důležité mít majetky farnosti v pořádku, takže nepolevíme.

Připravili jsme rovněž nově provozní řád farní klubovny, kterou chceme, po skončení současných omezení, nabídnout k pořádání i soukromých akcí, oslav či přednášek.

Souběžně proběhla první fáze realizace zázemí klubovny. Je tedy provedena rekonstrukce kanalizace od fary ke klubovně a nové napojení na budoucí kuchyňku a veškeré zemní práce spojené s odvlhčením zdí. Dále je proveden nový zvýšený strop a snížená podlaha v bývalé garáži. Otec Jan využil období, kdy nemohli chodit studenti do školy a s mládeží a dalšími dobrovolníky tyto práce provedl svépomocí za zlomek původně předpokládané částky. Nyní mohou navázat další práce v interiéru.

Obdrželi jsme také dotaz k částce v rozpočtu na projektovou přípravu rekonstrukce kůlny na zahradě fary. K tomu jen zopakuji, že jsme celý loňský rok trávili diskusí a průzkumem mezi farníky, jak velký objekt v místě kůlny vybudovat. Ve výběrovém řízení na projektanta jsme vybrali nejlevnější nabídku ve výši 98 tis. Kč a nyní se rozbíhají projekční práce.

 

Přeji vám, ať si přes stále ještě trvající obtíže současného situace odpočinete a prožijete milostiplné letní prázdniny.

 

Petr Prokš, za farní ekonomickou radu

—————

Zpět