27.09.2020 09:28

Dobrá zpráva pro rodiny

Možná jste mladí rodiče s malými dětmi, nevíte, kde vám hlava stojí, a vnímáte, že vám už nezbývá čas, fantazie ani energie, abyste ještě k tomu všemu hlásali radostnou zvěst. V tom případě mám pro vás dobrou zprávu! Díky České katolické charitě se můžete začátkem ledna stát Božím nástrojem, který přináší požehnání svému okolí. Nechce se toho po Vás moc, vlastně nic jiného než trochu vašeho času. Nebojte, žádoucí nadšení zajistí vaše děti.

Jak jistě víte, vždy 1.–14. ledna probíhá v České republice Tříkrálová sbírka. A zatímco mladých rodin v naší farnosti přibývá, tříkrálových koledníků kupodivu ubývá. Myslím, že je to škoda.

Koledování není nic složitého. Vy sami si zvolíte, kolik času chcete koledování věnovat a nemusíte to ani nikomu hlásit. Jestli vám vyhovuje koledováním strávit sobotní odpoledne, proč ne. Nám se třeba osvědčilo koledovat tak hodinku a vyrazit raději vícekrát, 3x, 4x, 5x, podle našich sil a zdraví. Stabilní musí být dospělá osoba (vy), ale děti mohou fluktuovat. Pro nás bylo vždy důležité sehnat nějakého kamaráda, pro děti to pak byla mnohem větší zábava. Kostýmy králů vám zapůjčí řečkovická charita, stejně tak korunky.  Pokud se obáváte, že nezvládnete shromáždit velkou částku, netrapte se tím. Není to přece soutěž. Já osobně vidím jako mnohem podstatnější to, že můžeme žehnat domovy lidem, které by jinak nikdo nepožehnal. Že můžeme popřát Boží ochranu, pokoj a dobro lidem, se kterými se o Bohu nikdo nebaví a možná ani oni na něj nemyslí. Že můžeme vysvětlit, že písmena K+M+B+ ve skutečnosti znamenají "Ať Kristus žehná (vašemu) příbytku." Myslíte, že to někoho naštve? Naopak, je znát, že lidé po Božím požehnání touží a jsou za něj vděční.

Většinou naší farnosti ale tříkráloví koledníci stále neprochází. Je nás totiž málo. Takže když váš panelák, ulici nebo její část neobejdete vy, nepůjde tam s Tříkrálovou sbírkou s největší pravděpodobností nikdo.

Pokud byste se rádi připojili, kontaktujte prosím už teď na podzim našeho farníka Česlava Ulricha na e-mail: ceslav.ulrich@seznam.cz.

Jana Levíčková

—————

Zpět