05.04.2015 10:00

Dobrá zpráva o Kristově vítězství

Jeden fotbalový zápas na velkém stadionu wisconsinských Badgers (jezevců) v roce 1982 sledovalo šedesát tisíc diváků. Domácí tým prohrával. Když tu najednou, během přestávek, kdy se na hřišti nehrálo, začali fanoušci skákat a bouřit nadšením. Proč?

Mnozí z nich totiž současně v rádiu poslouchali jiný zápas, ve kterém jejich spřízněný sousední tým porážel protivníka - Saint Louis Cardinals. Domácí tým na hřišti sice prohrával, ale fanoušci skrze rádio byli zaměřeni k čemusi lepšímu, co bylo na cestě…

(dle https://randalldsmith.com)

Této situaci se podobá křesťanský život. Naše současná situace je někdy tísnivá, ale můžeme být naladěni na něco lepšího, co má přijít. Ježíš v evangeliu podle Jana říká: „Ve světě máte soužení. Ale vzchopte se, já jsem přemohl svět. Jan 16,33“ Sice nás upozorňuje na soužení, ale také na svoje velikonoční vítězství. Křesťanská naděje se k tomuto definitivnímu vítězství upírá.

Ježíš připravuje svoje učedníky na trápení a útlak. Utrpení patřilo k jeho životu, jak si je připomínáme třeba v pobožnostech křížové cesty, nebo při obřadech ve Svatém týdnu. Také patří k životu člověka, a mají nejrůznější podoby – od utrpení tělesného, až po vztahové či duševní.

Tlak ať už vnější, od okolností života, financí, klimatu, terorismu, politiky, médií, nebo zevnitř, působený našimi myšlenkami a pocity, či nemocemi, nás nemá odradit od důvěry ve Vítěze. Důvěra v Ježíše Krista a jeho vítězství nás má posilovat právě uprostřed různých tlaků či útlaků. Písmo svaté obsahuje toto slovo trápení či útlak 181krát. Počítá se tedy s utrpením jako součástí života.

 

Ježíšovo vítězství dává naději. Velikonoční poselství přináší takovouto naději a křesťané z ní žijí již dva tisíce let. Tato naděje dodávala sílu trpícím právě k tomu, aby mohli slyšet to lepší, co je na cestě - Ježíšovo vítězství nad smrtí. I kostel sv. Vavřince a společenství farnosti v Řečkovicích vzniklo proto, aby mohlo ve svém životním trápení vyznávat víru v Kristovo vítězství. Díky farnosti se svátosti mohly rychleji dostat k přijímajícím. Zvěst o Kristově vítězství se tak mohla šířit účinněji.

Křesťan je tedy v něčem podobný onomu fanouškovi se sluchátky na uších - na domácím hřišti často sice zakouší trápení v nejrůznějších podobách, ale do „sluchátek“ zní velikonoční radostná zvěst o vítězství Ježíše Krista nad smrtí. Tato dobrá zpráva se oslavuje především ve velikonoční době, která trvá až do seslání sv. Ducha, které se letos slaví 24. května, ale také každou neděli, protože neděle je dnem oslavy vítězství Pána Ježíše Krista (rusky se neděli říká voskresenije).

Přeji Vám radostné a požehnané velikonoční svátky!

Jindřich Kotvrda, farní vikář a administrátor

—————

Zpět