05.04.2015 09:58

2 x Manželské večery

Ohlédnutí za kurzem Manželské večery

Chtěli bychom tímto článkem poděkovat všem ochotným, obětavým a schopným organizátorům kurzu Manželské večery, který v naší farnosti probíhal po 8 čtvrtečních večerů od ledna do března.

Poděkování patří jmenovitě manželům Janě a Jindřichu Lédlovým, kteří s nápadem kurz zorganizovat přišli a také jejich „pravým rukám“ – manželům Janě a Davidovi Kasanovým, Jitce a Pavlovi Smejkalovým a Ivance a Pavlovi Vítovým (v abecedním pořadí).

Setkání probíhala v útulném prostředí salonku Vavřinecké restaurace a vždy začala romantickou večeří při svíčkách. Následovala krátká přednáška na zajímavé téma, káva, zákusek a manželský rozhovor, takže konečně něco pro Ty, kterým nevyhovuje sdílení se ve skupinkách. Součástí byly také domácí úkoly a doporučení vyhradit si 2 hodiny týdně jako „čas pro manželství“, kdy se manželé budou věnovat společným zájmům, rozhovoru, prostě budou společně trávit čas. Podle psychologů je potřeba k vytvoření nějakého návyku 6 týdnů, a jelikož kurz trvá 8 týdnů, upevnění tohoto kladného návyku je zaručeno. J

Další kurz by měl proběhnout na podzim a účast na něm bychom všem manželským párům vřele doporučovali. Nezáleží na tom, jestli jste spolu 5 nebo 50 let, vždycky je co zlepšovat. Kurz vám k pozitivním změnám ve vašem manželství dá nový impuls, tzv. vás nastartuje.

Ještě jednou moc děkujeme všem, bez nichž by se kurz nemohl uskutečnit.

Jana a Jiří Prchalovi

 

Manželské večery v naší farnosti – z pohledu organizátora

„Mohu se Vás na něco zeptat?“, takto mne oslovil ve čtvrtek 22. ledna večer číšník ve Vavřinecké restauraci. Společně s dalšími organizátory Manželských večerů jsem právě uklízela výzdobu ze stolů.

„Jistě, co byste si přál,“ zeptala jsem se.

„Co vy tady s těmi manželi vždycky ve čtvrtek večer děláte? Oni odcházejí pokaždé takoví vyrovnaní“, odpověděl mi číšník. Jeho odpověď mne překvapila, ale zároveň velice potěšila. Jestliže je to opravdu tak, jak on to vidí, pak zorganizování akce „Manželské večery“ v naší farnosti měla smysl.

Když s touto myšlenkou vloni v létě manželé Lédlovi přišli, příliš nadšení jsme s manželem neprojevovali. Vyčlenit si čas na organizační schůzky, zarezervovat si 8 čtvrtečních večerů po sobě, dvakrát představit své cukrářské umění v podobě upečené sladkosti, sdělit manželským párům i nějaké osobní svědectví z vlastního rodinného života – to chce osobní nasazení a dobrý organizační tým. A to vše se nakonec díky manželům Lédlovým, Kasanovým, Smejkalovým a Vítovým podařilo.

Na závěrečný večer si každý zúčastněný manželský pár mohl přivést své známé, aby jim projekt Manželských večerů mohl představit, případně je pozvat na další běh. Byli jsme potěšeni, když jsme poslední večer viděli 10 známých párů společně s jejich hosty.

Takže už je to jasné, na podzim letošního roku se Manželské večery budou opět konat.

Milí případní zájemci, sledujte po prázdninách Rožeň, poslouchejte ohlášky, pište na:

manzelske.vecery.reckovice@email.cz

Ivana Vítová

—————

Zpět