01.12.2019 09:09

10 let od návštěvy papeže Be-nedikta XVI.

Již neuvěřitelných 10 roků uplynulo od první návštěvy papeže v naší diecézi (letiště Tuřany) a den nato také ve Staré Boleslavi. A právě tuto skutečnost nám bude od letošní Národní svatováclavské pouti připomínat v její předvečer zde odhalená a požehnaná busta Benedikta XVI.

Brno si událost připomnělo děkovnou mší v katedrále na Petrově právě 27. 9., tedy přesně 10 let poté. Ovšem symboly papežské návštěvy, které tvořily součást liturgického prostoru při slavnostní mši, ozdobily město již brzy po ní. Kotva o výšce 11m byla v srpnu následujícího roku instalována do přístavu Bystrc a v dubnu 2011 byl v Denisových sadech pod katedrálou vztyčen papežský kříž.

Na začátku pontifikální bohoslužby byly v liturgickém průvodu z právě nyní opravovaného kostela sv. Václava tradičně přineseny ostatky (lebka) sv. Václava, našeho národního patrona.

Hlavním celebrantem a kazatelem mše svaté byl apoštolský nuncius v České republice arcibiskup Charles D. Balvo. Překvapil snad všechny přítomné svou téměř dokonalou češtinou. A to je u nás teprve necelý rok!

Ve své česky přednášené homilii zejména řekl: „Je to poprvé, co jsem do Staré Boleslavi přijel a považuji to za velkou čest a požehnání. Zároveň mne velmi těší, že letošní oslava připomíná desáté výročí návštěvy papeže Benedikta XVI., který jako první z nástupců svatého Petra navštívil toto místo…

Na osobě svatého Václava, jedné z klíčových dějinných postav počátků českého státu, obdivujeme a ctíme dva důležité aspekty dobré vlády: totiž značné osobní kvality a morální sílu. Svatý Václav ctil moudrost a vládl podle morálních hodnot, které se opíraly o jeho víru v Ježíše Krista, a stal se tak opravdovým příkladem toho, co je míněno výrazem dobrá vláda. Když si ho bereme za vzor a slavíme Den české státnosti, můžeme se zastavit nad letošním poselstvím papeže Františka ke Světovému dni míru, poselstvím, ve kterém Svatý otec zdůraznil právě hodnoty vystihující dobrou vládu: ´Politická funkce a odpovědnost ve skutečnosti představuje trvalou výzvu pro všechny, kdo dostávají mandát, aby sloužili své zemi, aby chránili ty, kdo v ní žijí, a usilovali o nastolení podmínek pro důstojnou a spravedlivou budoucnost. Pokud se politika praktikuje tak, že je respektována základní úcta k životu, ke svobodě a k lidské důstojnosti, může se skutečně stát výsostnou podobou lásky´…

V té chvíli se mohlo zdát, že on (sv. Václav, pozn. autora), podobně jako Kristus, utrpěl těžkou porážku. Stejně jako v Kristově případě, byla však jeho mučednická smrt proměněna ve vítězství života, a do dnešních dnů se uchovává jeho památka jakožto patrona českých zemí.“

Po skončení slavnostní mše se u nové busty 265. papeže Benedikta XVI. (2005- 13) kardinál Duka, apoštolský nuncius a prorektor UK Jan Royt vyfotili s praporečníky a skauty. Jejím autorem je akademický sochař Jaroslav Kolomazník.

Vilém Urbánek

—————

Zpět